Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pentru sfaturi legate de consumul ouălelor, ne-am adresat unui specialist, şi anume, Marilena Oprişanu - chef dietetician și nutriţionist holistik, www.holistik.ro

Cum alegeţi cele mai bune ouă de pe piaţă şi cum le preparaţi

Ştiţi ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 şi 3 înscrise pe ouă? Cum le alegeţi pe cele mai bune din multitudinea de modele de produse din magazine? Cum le preparaţi cât mai corect şi câte e bine să consumaţi pe săptămână?

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 09.05.2019 - 18:20

Iată câteva lămuriri despre ouă, unele dintre cele mai obişnuite alimente din frigiderele noastre.

0, 1, 2, 3

Există patru categorii de ouă şi doar 2 din 10 români le cunosc pe toate. Potrivit unui studiu realizat recent, 61% dintre români nu ştiu ce înseamnă cifrele înscrise pe ou şi, oricum, doar 25% dintre cumpărători citesc mereu aceste marcaje. Rezultatul final este stupefiant: doar 8% dintre români ştiu cum să aleagă ouăle!

Astfel, categoria 3 arată că ouăle sunt provenite de la găini crescute în baterii, categoria 2 provine de la găini crescute în hale, la sol, categoria 1 provine de la găini crescute în aer liber, iar categoria 0 reprezintă ouăle ecologice, de la găini crescute în ferme ecologice şi hrănite cu furaje care nu conţin făină proteică de origine animală, aditivi sau conservanţi.

Testul prospeţimii

În afară de aceste clasificări, un alt element esenţial în ceea ce priveşte calitatea unui ou o reprezintă prospeţimea. Un ou ţinut în frigider trebuie consumat în maximum două săptămâni. Poţi testa dacă oul e proaspăt punându-l într-un vas cu apă. Dacă stă pe fundul vasului, îl poţi consuma liniştit, dacă se ridică, înseamnă că e învechit.

„Consumarea ouălor cu termen de valabilitate depăşit înseamnă risc de toxiinfecţii alimentare, indigestii şi infecţii cu salmonella. În unele situaţii, din cauza unei reacţii a ficatului, pot ieşi pete pe piele.

Cum se prepară corect

Cele mai sănătoase ouă sunt cele poşate sau fierte în coajă. Dacă le faceţi „ochiuri”, folosiţi doar puţin ulei din cel cu punctul de ardere înalt (de rapiţă, de cocos sau de seminţe de struguri). Omletele sunt consumate de toată lumea la micul dejun, însă combinaţia ou-brânză/caşcaval-şuncă nu e deloc recomandată.

O regulă în alimentaţie e să nu combini mai multe tipuri de proteine la aceeaşi masă. La o astfel de omletă avem deja trei tipuri de proteină animală, iar problema e că se digeră greu şi afectează metabolismul. Recomandarea mea este să faceţi omletă cu legume.

De asemenea, specialistul recomandă ca, la orice metodă de gătire, să lăsaţi gălbenuşul moale. Cel tare conţine sulf oxidat, care e indigest şi chiar toxic pentru organism.

Câte ouă mâncaţi pe săptămână?

Oul e un aliment valoros în alimentaţia noastră. Albuşul e cea mai pură formă de proteină, e uşor de digerat, putându-se consuma inclusiv seara. Gălbenuşul conţine colesterol, este bine să fie scos din dietele celor care ţin cure de slăbire, au probleme cu ficatul sau cu digestia. Unei persoane sănătoase îi sunt recomandate până la 4 ouă pe săptămână.

 

Comentarii

loading...