Cel mai înalt ascensor în aer liber din lume are peste două decenii, dar rămâne la fel de popular ca întotdeauna, oferind priveliști rapide și fără a depune efort. Ce poți vedea este parcul național despre care mulți cred că a inspirat peisajele incredibile din filmul „Avatar” din 2009.
Parcul forestier național Zhangjiajie din Hunan, China, este renumit pentru formațiunile sale carstice înalte, asemănătoare unor piloni, și seamănă remarcabil cu peisajul plutitor al lumii extraterestre Pandora, care joacă un rol principal în film.
Ascensorul Bailong din sticlă, înalt de 326 de metri, a fost construit pe o stâncă din parcul național și oferă priveliști uimitoare asupra formațiunilor carstice.
Ascensorul servește drept poartă de acces către unele dintre principalele atracții ale parcului, inclusiv Golden Whip Stream, Muntele Tianzi și priveliștile de la Stâlpul Sudic al Cerului – care a fost redenumit ulterior „Muntele Aleluia” în onoarea munților plutitori ai regizorului „Avatar” James Cameron.
Alternativ, vizitatorii pot face o drumeție pe munte, care durează aproximativ 2,5 ore.
Finalizat în 2002, cu un preț uriaș de 180 de milioane de RMB (26 de milioane de dolari), liftul nu a fost pe placul tuturor. Inițial, experții și cercetătorii locali au criticat proiectul, spunând că această construcție a ascensorului Bailong, care a început în 1999, a afectat peisajul natural.
În urma unor dezbateri și a unor probleme de siguranță, operațiunile liftului au fost întrerupte la trei luni de la deschiderea acestuia. S-a discutat despre demolare, dar liftul a sfârșit prin a fi redeschis 10 luni mai târziu – o saga documentată de televiziunea de stat chineză CCTV.
La aproximativ 20 de ani de la deschidere, liftul Bailong s-a dovedit a fi una dintre cele mai tari atracții din parc, transportând peste 60 de milioane de turiști în ultimele două decenii.
Zhangjiajie găzduiește, de asemenea, cel mai înalt bungee jumping din lume – care se află la faimosul Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge, care a fost cândva cel mai înalt și cel mai lung pod de sticlă de acest tip atunci când a fost deschis, în 2016.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!