Supravegherea este din ce in ce mai necesara intr-o societate in care numarul oamenilor este in crestere iar rata infractionalitatii este si ea din ce in ce mai mare. Din fericire, camerele de supraveghere moderne pot sa faca o multime de lucruri interesante. Pe langa captarea de imagini din zona supravegheata, acestea pot trimite mesaj pe telefon in momentul in care detecteaza miscare, pot lumina, pot filma pe timp de noapte, se pot misca controlate de beneficiar si pot sa contina inclusiv un microfon care sa redea sunetul.
Exista o multime de tipuri de camere de supraveghere, diferentiate in functie de forma, de functiile pe care le detin, de calitatea imaginii sau de constructie. Care sunt cele mai bune?
Criterii pentru alegerea celor mai bune camere de supraveghere
1. Interior sau exterior. Este prima decizie pe care trebuie sa o iei, in conditiile in care camerele de interior sunt construite total diferit de cele de exterior. Spre exemplu, camere supraveghere exterior profesionale – acestea sunt realizate din materiale rezistente la intemperii si la schimbari mari de temperatura, in timp ce camerele de interior au un focus mai mare pe calitatea imaginii.
2. Modul in care functioneaza camerele. In general, o camera de supraveghere preia radiatiile luminoase de diferite frecvente si le inregistreaza. Tocmai de aceea, pe timpul zilei camerele pot sa inregistreze color iar pe timpul noptii, cu ajutorul infrarosului, filmeaza alb-negru. Este important sa cauti camere care sunt IR sensitive si se pot adapta in asa fel incat sa filmeze si pe timp de zi si pe timp de noapte.
3. Calitatea imaginii transmise. In trecut, camerele de supraveghere transmiteau imagini neclare, care in cazul unei intamplari nefericite nu ajutau foarte mult. Astazi, calitatea imaginii a crescut considerabil, imaginile putand sa depaseasc 2 Mpx. Rezolutia este un parametru esential atunci cand urmaresti calitatea imaginii si de asemenea, este important sa te orientezi spre modul de transmitere a semnalului. Ai de ales intre :
Camere analogice. Transmit imagini printr-un cablu coaxial si au nevoie de un recorder video pentru a functiona. In general, camerele analogice au rezolutii incepand de la 640 x 480 px . In ultima vreme, camerele analogice nu mai sunt chiar atat de folosite, in conditiile in care camerele IP au ajuns sa fie din ce in ce mai ieftine si sunt foarte performante.
Camerele digitale IP. Sunt camere care capteaza imagini analogice, le convertesc intr-un cod binar digital si le transmit in forma digitala catre un DVR. Rezolutia acestor camere este mult mai buna decat rezolutia celor analogice.
4. Locul de amplasare. Nu doar amplasarea la interior sau la exterior poate sa decida ce tip de camere sa alegi. Conteaza daca urmeaza sa amplasezi camera intr-un loc deschis sau inchis, daca exista lumina naturala sau nu si daca exista riscul de vandalizare sau nu. Din fericire, exista solutii pentru orice situatie iar atata vreme cat sunt cunoscute eventualele probleme, vei gasi camera potrivita.
5. Particularitatile tehnice pe care le urmaresti. Exista foarte multe particularitati tehnice pe care camerele de supraveghere le pot avea. Tipul de lentila poate juca un rol extrem de important, in conditiile in care poate sa influenteze calitatea imaginii. Ai de ales intre lentile fixe focale sau lentile varifocale. Primele nu permit ajustarea, insa cele varifocale sunt mult mai performante, putand sa fie ajustate, sa se roteasca la 360 de grade si sa efectueze zoom direct pe imagine.
Nu doar camerele de supraveghere conteaza, ci si sistemul de supraveghere pe care il alegi. Intr-un sistem de supraveghere ai nevoie de cabluri, de DVR sau NVR, de un monitor pe care sa poata fi rulate imaginile inregistrate si de alte dotari particularizate.
Specialistii recomanda sa urmezi urmatoarele sfaturi:
1. Solicita sfatul unor experti in domeniu, pentru a sti cate camere trebuie sa cumperi si unde trebuie sa le amplasezi!
2. Solicita o proba a camerelor de luat vederi. Este bine sa vezi cu exactitate cum filmeaza camerele pe care le alegi, in asa fel incat sa ai garantia calitatii;
3. Nu te orienta in functie de pret decat in momentul in care ai garantia ca produsul pe care l-ai achizitionat are o calitate foarte buna;
4. Alege kituri complete de camere de supraveghere. Daca alegi sa achizitionezi separat componentele unui sistem s-ar putea sa fie mult mai scump si sa ai dificultati in a-l monta|!
5. Magazinul de unde cumperi conteaza si el foarte mult. Este bine sa cauti distribuitori care ofera si suport tehnic pentru produsele comercializate, in asa fel incat in momentul in care intampini o problema sa fii ajutat.
Daca alegi cu atentie produsele si te orientezi spre un montaj profesional, sansele sa te bucuri de un sistem de camere foarte bun sunt mari, sau foarte mari.