Răspândirea bolilor venerice în perioade de conflict este un subiect mai puțin viral al istoriografiei. Pe timp de pace, chestiunea poate devia chiar într-o dezbatere culturală. Pe timp de război, însă, nu prea e loc de joacă și problema e gestionată de specialiștii în propagandă. Pentru că, necontrolate, bolile venerice pot decima o armată.
Bunăoară, în timpul Primului Război Mondial erau infectați zilnic cu o boală venerică, nu mai puțin de 18 mii de soldați americani de pe frontul european. Ponderea acesta uriașă a scăzut drastic în a doua conflagrație mondială, grație medicamentelor, dar mai ales unei intense propagande anti-STD (Sexually Transmitted Diseases), adică împotriva bolilor cu transmitere sexuală, prin afișe care îi atenționau pe soldații dornici de aventuri, adică pe majoritatea, despre pericolele la care se expun. Chiar și așa, numărul militarilor americani infectați zilnic era de circa 600.
Ryan Mungia, arhivist din Los Angeles, a descoperit mai multe astfel de afișe de propagandă în Arhiva Națională din Washington. Le-a strâns și le-a publicat în volumul Protect Yourself: Venereal Disease Posters of World War II (Protejează-te: afișe cu boli venerice ale celui de Al Doilea Război Mondial), apărut în librăriile de peste ocean anul acesta, în iunie. O parte a lor le puteți vedea în galeria foto.