18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleBeautyDe ce sunt coroanele integral ceramice atât de scumpe?

De ce sunt coroanele integral ceramice atât de scumpe?

Dacă ai nevoie de o coroană dentară, există o gamă largă de opțiuni.

În funcție de situația clinică și de pretențiile estetice, dar și de buget, poți alege din mai multe tipuri de coroane dentare. În acest articol vom discuta despre diversele tipuri de coroane ceramice și în special despre coroana integral ceramică. 

Coroanele ceramice se folosesc pe scară largă în întreagă lume. Există 3 tipuri de coroane ceramice:

1. Coroane metalo ceramice

O coroană metalo-ceramică este alcătuită dintr-un schelet metalic, care asigură lucrării suport și rezistență, peste care sunt poziționate mai multe straturi de porțelan dentar cu rol estetic.

De obicei, porțelanul acoperă metalul pe toate suprafețele astfel încât acesta nu va mai rămâne deloc vizibil. Coroana metalo ceramică se poate indica aproape în orice situație clinică și aproape orice cabinet din țară va executa acest tip de lucrare.

2. Coroane zirconiu ceramică

În acest tip de coroană, suportul nu va mai fi reprezentat de un schelet metalic ci de unul din zirconiu. Zirconiul este extrem de dur și puternic, fiind de fapt cel mai rezistent material folosit în stomatologie la această oră.

Pe lângă rezistența deosebită, zirconiul este o substanță translucidă de culoare albă. Din acest motiv, lucrările cu suport din zirconiu vor avea și o estetică deosebită. Se evită astfel apariția unei “linii” mai închise la culoare la nivelul gingiei care poate uneori apărea în cazul restaurărilor metalo ceramice.

În concluzie, coroanele din zirconiu-ceramică sunt superioare calitativ celor metalo ceramice dar vor fi și mai scumpe.

3. Coroanele integral ceramice

Coroanele integral ceramice sunt cele mai estetice lucrări dentare deoarece sunt realizate în întregime din porțelan fără nici un suport de metal sau zirconiu.

Cei mai mulți medici indică aceste coroane în zonele din față a cavitații orale (la nivelul incisivilor și, uneori, a caninilor) unde cerințele fizionomice sunt foarte ridicate.

Chiar dacă calitatea materialelor a evoluat continuu, majoritatea stomatologilor nu vor folosi asemenea restaurări la nivelul molarilor și premolarilor pentru a nu risca deteriorarea lor sub acțiunea forțelor masticatorii.

Chiar și în cazul coroanelor pe implanturi dentare, mulți doctori ezită să le indice din aceleași motive.

Coroana integral ceramică este cel mai scump tip de coroana, iar în cele ce urmează vom vedea de ce.

De ce sunt lucrările total ceramice cele mai scumpe restaurări?

Dacă sunt executate corect, coroanele integral ceramice oferă cele mai bune rezultate fizionomice. Pentru aceasta însă, este nevoie de tipuri speciale de ceramici, precum și de aparaturi moderne de prelucrare. În plus, experiența și priceperea echipei medic – tehnician dentar este la fel de importantă. Să le luăm pe rând: 

a. Materialele din care sunt executate

Lucrările integral ceramice vor folosi alte tipuri de porțelanuri comparativ cu reconstrucțiile metalo ceramice. Deoarece nu au nici un fel de schelet de susținere, aceste ceramici trebuie să fie mult mai rezistente și, în plus, să ofere rezultate estetice deosebite.

De aceea, se folosesc tipuri speciale de ceramici presate cunoscute și sub numele de ceramici Emax. Așadar, dacă doctorul tău îți va vorbi despre ceramicile Emax, se va referi întotdeauna la o lucrare integral ceramică.

Aceste ceramici dentare sunt cu mult mai scumpe decât cele obișnuite. Este unul din motivele care explică costul ridicat al restaurărilor total ceramice.

b. Prelucrarea

Coroanele integral ceramice se realizează exclusiv prin prelucrare computerizată cu ajutorul sistemelor CAD/CAM. Sistemele CAD/CAM sunt aparaturi extrem de performante care asigura atât proiectarea cât se execuția mai multor tipuri de lucrări dentare (fațete dentare, inlay-uri, coroane)

Datorită acestora, atât proiectarea cât și execuția vor fi mult mai precise și rapide dar și costul final mai ridicat.

c. Experiența și nivelul de pregătire al medicului

Dacă dorești să îți realizezi o coroană integral ceramică, trebuie să ții cont că asemenea lucrări nu pot fi executate de orice medic. Este nevoie atât de o experiență bogată cât și de pricepere și îndemânare pentru că rezultatele finale să fie cele dorite.

Un medic experimentat și cu un nivel de pregătire ridicat va fi mai scump dar calitatea actului terapeutic va aproape întotdeauna mai bună.

Concluzii

În primul rând, trebuie să te gândești că, o lucrare dentară nu este ceva ce îți vei realiza în fiecare zi. De aceea, este bine să alegi o coroana dentară după calitate, nu după preț.

O coroană mai ieftină se poate uza sau defectă mai repede și de multe ori va fi nevoie să o înlocuiești mai des. De aceea, poți ajunge să plătești mai mult pentru asemenea coroane comparativ cu o coroană de calitate, mai scumpă.

O coroană integral ceramică este o soluție estetică excelentă. Dacă îți dorești o coroană cu o fizionomie deosebită care în același timp are și o durata lungă de viață, nu ezita să o alegi.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă