Cu un secol înainte de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex, Statele Unite ale Americii erau printre cele mai puritane țări de pe planetă. Faptul de a fi homosexual nu era doar o ciudățenie, ci aproape o crimă. Dacă erai descoperit riscai nu doar marginalizarea socială, ostracizarea și blamul public, dar puteai fi și condamnat penal. Americanii nu erau însă doar extrem de severi și intoleranți cu orice deviere de la normele sexuale ale majorității, ci și extrem de pudici.
La începutul secolului trecut America a cunoscut un fenomen rămas în istorie sub eticheta „French Postcards”, care astăzi poate părea de-a dreptul suprarealist.
Atrași de mitul erotismului francez, care avea să facă furori și printre soldații SUA care au luptat în Europa în Primul Război Mondial, mulți americani au început să cumpere de peste Ocean, devenind în scurt timp și o adevărată afacere, așa numitele „cărți poștale franceze”, în fapt, doar niște fotografii cu conținut erotic care în Franța erau la modă de zeci de ani, încă de pe la sfârșitul secolului XIX.
Fenomenul a luat o asemenea amploare încât guvernul american de la acea vreme a interzis prin lege nu doar comercializarea acestor „cărți poștale”, numite așa datorită formatului în care erau realizate, ci chiar și distribuirea lor în regim privat prin intermediul poștei. Nu aveai voie să trimiți sau să primești de la cineva prin poștă asemenea fotografii.
Dar, ca orice lucru interzis care, prin însuși faptul de a fi prohibit, ajunge să stârnească și mai mult interesul și să crească tentația de a-l obține, și această interdicție oficială n-a făcut decât să amplifice fenomenul și să crească valoarea comercială și simbolică a acestor, astăzi putem spune, banale fotografii vag-erotice.
Popularitatea lor a crescut atât de mult încât ajungea să se vândă clandestin, pe piața neagră, orice fel de fotografie cu conținut erotic, fie și aluziv, realizate oriunde în lume, dar care purtau eticheta de „french postcards”. Iar pentru că în acei ani un aparat de fotografiat costa o avere și erau puțini cei care îl dețineau, multiplicarea unor asemenea poze devenise ea însăși o afacere extrem de profitabilă.
Interdicția a fost ridicată în anii '30. Cărțile poștale „franțuzești” s-au răspândit peste toată America, dar valoarea și interesul publicului pentru ele au scăzut constant. Astăzi sunt apreciate mai ales pentru încărcătura istorică pe care poartă. Deși, cum puteți vedea în galeria foto, nici amprenta artistică a ilustratelor nu e de neglijat.