Atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice, polițele RCA se vor scumpi cu 10-15% în acest an. Creșterea prețurilor va fi observată mai ales în ceea ce privește polițele emise pentru perioade mai mici de un an.
Specialiștii în asigurări motivează creșterea pe seama faptului că în ultima perioadă au crescut costurile operaționale ale companiilor de asigurări, din cauza implementării unor directive privind distribuția asigurărilor – ce contribuie la o mai bună informare a consumatorilor despre produse și condiții de asigurare.
În România, există mai multe companii de asigurări RCA autorizate, însă dintre acestea primele două acoperă 74% din polițe (spun cei de la zf.ro). City Insurance este cel mai mare asigurator din piața locală în anul 2020 și probabil își va menține această poziție de lider al segmentului RCA și în 2021. Pe a doua poziție se află EUROINS, care a devenit a doua cea mai mare societate de asigurări RCA din piață, anul trecut.
Prețul poliței RCA
Prețul unei asigurări RCA variază în funcție de societatea de asigurări la care se încheie contractul. Asiguratorii pun la dispoziția consumatorilor calculatoare prin care se pot anticipa costurile. În consecință, clienții calculează cel mai ieftin RCA în 2021 și aleg oferta care li se potrivește.
Polița RCA este obligatorie pentru toți șoferii care au mașinile înmatriculate în România. Șoferii care nu au asigurare la mașină, riscă o amendă mare, reținerea plăcuțelor de înmatriculare, dar și a certificatului de înmatriculare (până se plătește amenda și asigurarea).
Polița acoperă doar daunele produse de asigurat, chiar dacă acesta are permisul de conducere suspendat sau nu a respectat legislația. Există și anumite limite de despăgubire, deci consumatorii trebuie să fie bine informații, să ceară toate detaliile de la agenții de asigurări RCA. Uneori pot exista și mici capcane, deci atenție la toate clauzele ce apar scrise în contract.
Șoferii care sunt vinovați de un accident își vor acoperi singuri cheltuielile pentru mașina lor. Celelalte cheltuieli vor fi achitate de asigurare.
În caz de pierdere a poliței RCA, șoferul poate cere un duplicat de la asigurator. El are datoria să publice seria și numărul asigurării într-o rubrică specială la un ziar național și desigur că completeze și o cerere adecvată pentru obținerea poliței.
Prețul unei asigurări RCA depinde și de vârsta pe care o are proprietarul. Potrivit specialiștilor în asigurări, un șofer începător, care are vârsta până în 25 de ani, va plăti mai mult pentru o poliță RCA, decât un șofer care are experiență și vârsta mai mare de 60 de ani.
Cifrele arată că șoferii tineri produc cele mai multe pagube. Atât lipsa de experiență cât și vârsta influențează prețul poliței RCA. Cu cât șoferul este mai în vârstă, cu atât provoacă mai puține accidente.
Prețul RCA depinde și de capacitatea cilindrică a motorului. Există o diferență considerabilă între costul RCA achitat de un șofer cu o mașină a cărui motor are capacitatea cilindrică mai mare de 2.500 cmc și costul RCA pentru o mașină cu motor de capacitate cilindrică 1.201-1.400 cmc.
[…] Amintim că, la începutul anului 2021, se estima că prețurile RCA vor crește pe parcursul acestui an cu 10 – 15 la sută. […]