Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Oraşul Brăila a fost gazda etapei a doua a Bienalei Naţionale de Arhitectură, ediţia 2018, prezentându-se proiecte de case ecologice

Arhitectura verde şi energii alternative: casa din pământ

Dacă prima etapă, cea de la Bucureşti, a premiat proiectele pe 3 secţiuni (Arhitectura rezidenţială, Design interior şi Arhitectura construcţiilor publice), la Brăila a fost rândul secţiunii Arhitectura verde şi energii alternative

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 25.10.2018 - 20:17

Un proiect câştigător, Casa din pământ (Lelese, jud. Hunedoara), evidenţiază o tehnică de construcţie pentru case ecologice - şi anume, pereţi din pământ bătut. Autorii, Mihail Emil Silvestru şi  Raluca Paută, au plecat de la ideea că sistemul cu pereți din pământ bătut are mult de câștigat în fața altor tehnici, luând în calcul energia înglobată (totalul energiei necesare pentru a produce un material de construcție, calculat de la materia primă și până la poarta șantierului, înainte de a fi dat în exploatare).

Zidul din pământ bătut are multe de oferit – energie înglobată minimă, buffer pentru umiditatea interioară, inerție termică mare, este natural și refolosibil 100%, reduce semnificativ electrosmogul, absoarbe agenții poluanți din aerul interior, nu conține, deci nu emană VOC (volatile organic compounds).

 

C

ompunerea casei - spartă în 3, volumele se dezaxează ca să se amestece în peisaj, dar se aliniază perfect pe punctele cardinale, cu un sistem de trasee regulatoare în √2 și √5.
Materiale - Fundațiile sunt din piatră înglobată în beton (beton ciclopian). După ce s-a ieșit "din pământ", s-a continuat tot cu pământ (bătut), cu tehnici atât de tradiționale (cât s-a mai știut să se facă și cât s-au mai găsit meșteri să le poată pune în operă - pardoseli uscate din lemn, pe umpluturi; pământul argilos de sub casă a fost bătut în cofrag din scândură - cofrag rămas apoi în casă Tencuială de var făcută manual, doar din mistrie, așa de dreaptă “cât au putut pereții”. După ce au fost albiţi cu var și cu lumina din coamă, “spun” mai mult decât un perete drept, perfect. Casa este acoperităă cu șiță, despicată pe fibră, cum se acopereau înainte casele  în zona în care este construită casa (Pădureni).

Lumina - Toate coamele acoperișului se deschid, devenind "spinări de lumină". Venind de sus, tangențial peste pereții strâmbi, îi texturează și arată orice urmă rămasă de la mistrie. Plimbarea prin casă, pe orice scară ai urca, se oprește sub o coamă/ lumină.

În apropierea casei, neexistând niciun fel de rețele, energia electrică se asigură printr-un sistem off-grid hibrid cu panouri fotovoltaice și o turbină eoliană cu ax vertical. Surplusul de energie se stochează într-un puffer în care se recuperează și energia de la un termoșemineu. Apa de ploaie se colectează și se reutilizează.

 

 

Comentarii