Prețul chiriilor crește simțitor în orașul aflat în plină ascensiune imobiliară, Clujul

Apartamente de vânzare în Cluj – Cum îți poți modifica locuința, fără obligații

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.01.2020 - 18:18

Cei care caută apartamente de vânzare în Cluj nu sunt neapărat atrași de locuințele noi. Unii aleg locuințe mai vechi, chiar dacă prețurile sunt uneori mai mari. Fie că achiziționează apartamente de vânzare în Cluj noi, fie că aleg locuințe noi, mulți proprietari doresc să profite de spațiul locativ la maximum. Și încearcă să-și aranjeze casa prin mici modificări menite să ofere mai mult spațiu sau o compartimentare diferită. Numai că legislația în vigoare nu ne permitem să facem tot ce ne trece prin cap.

Vrei să modifici apartamente de vânzare în Cluj?

 Dacă îți dorești să transformi un spațiu meschin în casa de vis, trebuie să te informezi înainte. Căci nu poți executa modificări fără autorizație de construire ori avizul vecinilor, decât cu mici excepții. Dacă modificările pe care plănuiești să le execuți se numără printre cele ce urmează, scapi de drumurile la primărie și de așteptarea până la primirea avizelor. Ai voie să efectuezi lucrări care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora. Ai voie să faci reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate. Ți se mai permit reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma și dimensiunile inițiale. Mai poți beneficia de reparații și înlocuiri de sobe de încălzit. În schimb, poți zugrăvi în voie.

Când ceri acordul vecinilor

Acordul vecinilor sau al asociației de proprietari pentru modificările din apartament trebuie solicitat în anumite circumstanțe. Chiar dacă ai autorizație de construire, tot trebuie să anunți asociația că urmează să aduci modificări locuinței. Asta nu înseamnă să ceri acordul, ci doar să anunți.

Totuși, proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare. Trebuie doar să nu pună în pericol integritatea structurală a clădirii, rezistența mecanică, stabilitatea și siguranța , precum și buna funcționare a instalațiilor aferente.

Modificările suprafețelor construite sau utile se comunică președintelui asociației de proprietari și organului fiscal local în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Și se introduc în cartea tehnică a construcției și în baza de date a asociației, în vederea stabilirii consumurilor corespunzătoare cu noile suprafețe utile. Nerespectarea prevederilor legale în ce privește reconfigurarea unui apartament se consideră contravenție și va fi sancționată.

Comentarii