16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleAdmont - tur virtual excepţional al uneia dintre cele mai renumite biblioteci...

Admont – tur virtual excepţional al uneia dintre cele mai renumite biblioteci monastice din lume

Acest tur 3D/VR gratuit este oferit publicului român graţie unei colaborări excepţionale între Ministerul Federal al Afacerilor Europene și Internaționale, Abația benedictină Admont și Lightcyde Media.

 

Abaţia Admont este renumită nu numai pentru cărţile rare pe care le adăposteşte, dar şi pentru arhitectura şi frescele sale baroce. Graţie acestui tur virtual, vă puteţi alcătui propriul parcurs prin frumosul edificiu, puteţi asculta explicaţiile ghizilor, admira îndeaproape detaliile arhitecturale şi picturile ornamentale şi chiar puteţi răsfoi anumite manuscrise.  Aveţi posibilitatea, totodată să parcurgeţi şi colecţia „Locuri – MADE FOR ADMONT #fotografie“ cu lucrări de Hannelore Demel-Lerchster, Johannes Deutsch, Andreas Horlitz, Judith Huemer, Sebastian Köpcke & Volker Weinhold, Edgar Lissel, Rudi Molacek, Konrad Rainer, Lois Renner, Erwin Wurm, Robert Zahornicky, Fabio Zolly.

 

„Cu ale sale cupole împodobite cu fresce remarcabile, biblioteca în stil baroc târziu, comandată de abatele Matthäus Offner (aflat la conducerea mănăstirii între 1751 şi 1779), a fost finalizată în 1776. Proiectată în 1764, ea a fost ridicată în anii următori de către constructorul austriac Josef Hüber (1715 – 1787). Hüber era un adept al idealurilor Iluminismului: „Precum înțelegerea noastră, și spațiile ar trebui să fie pline de lumină”. Cu cele trei camere ale sale, Admont este cea mai mare bibliotecă monastică din lume.

 

Cele șapte fresce din plafon sunt, de asemenea, expresia spiritului Iluminismului, fiind pictate de Bartolomeo Altomonte (1694 – 1783, aflat atunci la vârsta de 80 de ani), în lunile de vară ale anilor 1775 și 1776. Ele înfățișează diferitele etape ale înțelegerii umane; începând cu gândirea și vorbirea, trecând prin științe și arte și culminând în cele din urmă cu Revelația divină din cupola centrală. În vitrinele de sub această cupolă sunt rânduite diverse ediții ale Bibliei și opere ale Părinților Bisericii; în camera laterală dinspre nord se află literatura teologică, în timp ce cărțile despre alte subiecte se găsesc în camera laterală dinspre sud.

 

Sculptorul Josef Stammel (1695 – 1765) este cel care a creat numeroasele și elaboratele sculpturi în lemn de tei din acest spațiu magnific. Cele mai de impact sunt cele care alcătuiesc grupul “Ultimele patru lucruri”, reprezentările supradimensionate ale Morții, Judecății, Raiului și Iadului. Acestea au fost sculptate înainte de construirea bibliotecii și au fost încorporate abia ulterior ansamblului, oferind o contrapondere puternică ideii şi conceptului iluminist al arhitecturii.

 

În bibliotecă se află aproximativ 70.000 de volume, în timp ce mănăstirea deține în total aproape 200.000 de cărți. Cele mai valoroase dintre acestea sunt cele peste 1.400 de manuscrise (cele mai vechi datând din secolul al VIII-lea d.Hr.) și cele 530 de incunabule (cărți tipărite înainte de 1500)” precizează reprezentanţii Abaţiei Admont.

 

Turul 3D/VR va fi disponibil aici între 29 iunie, ora 11.00, şi 1 iulie , ora 11.00 (ora României)
 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă