Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

A murit actorul Rutger Hauer la vârsta de 75 de ani

A murit actorul Rutger Hauer, cunoscut din roluri precum cel interpretat în ”Blade Runner/ Vânătorul de recompense” dar şi din câteva producţii pe care le-a filmat în România în anii 2000, anunţă Variety

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.07.2019 - 01:01

Agentul actorului a confirmat că el a murit pe 19 iulie, în Olanda, după o scurtă boală, şi că miercuri a avut loc ceremonia funerară.

Anul acesta, în aprilie, Hauer a primit premiul pentru întreaga activitate la Lucca Film Festival.

Descoperit de regizorul Paul Verhoeven, care i-a lansat cariera la nivel internaţional cu „Turkish Delight” (1973) şi „Soldier of Orange” (1977), Rutger Hauer şi-a consolidat poziţia în cinematografie odată cu monologul din „Blade Runner” (1982) al lui Ridley Scott.

La Hollywood a debutat în filmul „Nighthawks” (1981), în care a jucat alături de Sylvester Stallone.

Născut pe 23 ianuarie 1944, în Olanda, Rutger Hauer a jucat în peste 150 de filme artistice şi de televiziune şi a câştigat în 1988 un Glob de Aur pentru interpretarea din filmul de televiziune „Escape from Sobibor” (1987). A lucrat cu unii dintre cei mai apreciaţi regizori, precum Paul Verhoeven, Ridley Scott, Wim Verstappen şi Christopher Nolan.

Dintre producţiile mai recente în care a apărut se detaşează rolurile interpretate pentru filmele din 2005, Cardinalul Roark, din “Sin City”, şi personajul negativ pe care îl descoperă Bruce Wayne la conducerea Wayne Corp. în pelicula regizată de Christopher Nolan “Batman Begins”.

În 2018, s-a aflat la Berlinală pentru a prezenta filmul „Samson”. Într-un interviu, declara că, la vârsta de 74 de ani, cel mai mult îşi doreşte să regizeze. „Este ceea ce mi-am dorit să fiu, regizor, nu actor. Am avut vreo 12 proiecte, dar toate s-au dus, din diferite motive. Acum am un scenariu, «Rain Dogs». Cred că este unul bun”. Acest proiect nu a fost realizat.

Tot atunci, el a vorbit şi despre producţiile uriaşe din zilele noastre. „Marile filme sunt industrie, astăzi, iar banii trebuie să se întoarcă cât de repede posibil. Cu un film mic ai puţin spaţiu în care să te mişti. În ultimele decenii, viziunea regizorului a avut de suferit, în marile filme. Caut curajul şi nu văd prea mult în majoritatea filmelor de astăzi”.

A vizitat România de mai multe ori, jucând şi în producţia ”Camera ascunsă”, regizată de Bogdan Dumitrescu, cu Maria Dinulescu şi Oana Pellea, în 2004.

El a fost activ şi în cauze sociale şi un susţinător al organizaţiei Greenpeace, fondator al Starfish Association, organizaţie non-profit pentru conştientizarea cu privire la SIDA.

Rutger Hauer a avut o fiică, actriţa Aysha Hauer, din căsătoria cu Heidi Merz.

Comentarii

loading...