3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyle7 lucruri ciudate pe care ar trebui să le știi despre scutecele...

7 lucruri ciudate pe care ar trebui să le știi despre scutecele pentru bebeluși

Scutecele sunt de diverse mărimi și sunt diferite, în funcție de brand, însă, aproape toate sunt fabricate din aceleași materiale și „ingrediente“. Cel mai important dintre ele, poliacrilatul de sodiu (polimerul superabsorbant care se află în centrul scutecului) care are rolul de a absorbi umezeala. De asemenea, scutecele mai au în componență polietilenă și polipropilenă, coloranți pentru realizarea desenelor și parfumuri. 

Probabil că, până în acest moment, cuvântul „scutec” nu te-a dus cu gândul la altceva, decât la rolul său principal. Însă, există unele lucruri mai puțin știute despre scutece, inclusiv faptul că acestea pot îndeplini și alte roluri. Iată lucrurile ciudate pe care ar trebui să le știi despre scutecele pentru bebeluși.

1. Primul scutec de unică folosință, dintr-o perdea de duș

În jurul anului 1950, Marion O’Brien Donovan, o mămică de naționalitate americană, a creat primul scutec de unică folosință. Aceasta era nemulțumită de scutecele reutilizabile din materiale textile, care murdăreau atât hainele, cât și lenjeriile de pat. Așa că s-a gândit la o variantă de scutec rezistent la umezeală și care să țină murdăria din scutec departe de alte suprafețe. Marion a luat perdeaua de la duș, a tăiat-o în bucăți și a transformat-o în stratul de la exterior al scutecului. Astfel, primul scutec de unică folosință era format dintr-o bucată de perdea de duș la exterior, cusută de un material textil absorbant în interior. 

2. Un scutec se descompune în sute de ani

Conform cercetătorilor, un scutec de unică folosință se descompune în 250-500 de ani. Adică nu mai puțin de 5 (cinci!!) generații. Acest lucru a fost stabilit având în vedere materialele din care este confecționat scutecul.

3. Rezolvi, temporar, problema scurgerilor la țevi

Datorită proprietății lor de a reține lichidele, scutecele de unică folosință pot fi utilizate în cazul unor scurgeri accidentale apărute la chiuvetă sau la țevi. Măcar până ce se remediază problema. Poliacrilatul de sodiu poate absorbi de 300 de ori mai multă apă față de propria greutate. Așadar, un scutec fixat la locul scurgerii poate opri scurgerea, temporar. 

4. Îl poți folosi pe post de pungă de gheață 

Atunci când ai nevoie de o pungă de gheață reutilizabilă, poți apela la un scutec de unică folosință. Toarnă o ceașcă de alcool medicinal în scutec, apoi înmoaie-l bine în apă. Introdu scutecul într-o pungă alimentară sau cu sistem de închidere zip, apoi lasă punga în congelator pentru câteva ore. După utilizare, acesta poate fi din nou congelat. 

5. Te ajută la creșterea plantelor 

Oricât de uluitoare ar părea informația, acesta este adevărată. Un scutec poate ajuta la creșterea plantelor fix datorită poliacrilatului de sodiu, care se află în interior. Toarnă câteva cristale în vaza cu flori, iar cristalele vor absorbi apa și vor forma un gel. Plantele își extrag cantitatea de apă de care au nevoie din acel gel iar tu poți, la nevoie, chiar transporta vaza cu flori fără să stropești totul în jur.

Acest lucru este valabil și în cazul ghivecelor cu flori. Amestecă pământ cu cristale de poliacrilat de sodiu, înainte de a introduce rădăcina plantei. În acest mod, chiar dacă scapi mai multă apă atunci când uzi florile, acestea nu vor avea de suferit. Cristalele se vor umfla, umiditatea va fi menținută, iar pământul va avea un aspect pufos.

6. Poți crea zăpadă artificială

Scoate cristalele de poliacrilat de sodiu din scutec și adaugă apă peste ele. Vei obține un soi de zăpadă falsă, perfectă pentru un joc distractiv cu puștii tăi. O altă variantă este să înmoi scutecul în apă și apoi să îl desfaci. În acest caz, cristalele sunt deja umflate.

7. Îți salvează cărțile ude
Dacă ai scăpat apă peste o carte sau un dosar cu hârtii importante, scutecul poate fi de ajutor. Scutecul trebuie introdus între paginile ude cu partea interioară, iar cartea trebuie închisă peste scutec și lăsată la soare. Scutecul va ajuta la absorbția umezelii.

Așadar, există lucruri mai puțin știute despre scutecele pentru bebeluși. Acestea pot îndeplini multe roluri ciudate, datorită materialelor din care sunt confecționate. 

Cele mai citite

Exit poll Antena 3 și Digi24: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul 2 pentru alegerile prezidențiale

Rezultatele primelor exit-poll-uri pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale indică faptul că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, și Elena Lasconi, reprezentanta USR, se vor confrunta...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...
Ultima oră
Pe aceeași temă