7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăLifestyle5 tehnologii care ne ajută să parcăm rapid și ușor

5 tehnologii care ne ajută să parcăm rapid și ușor

Se estimează că, în prezent, sunt peste 1.2 miliarde de mașini la nivel mondial. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculări (DRPCIV), în România sunt înscrise aprox. 7 milioane de mașini. Numărul locurilor de parcare nu crește însă, proporțional cu numărul de mașini, din păcate. Astfel că, să găsești un loc de parcare sau să reușesti să te strecori într-un loc de parcare, devine o adevărată aventură.

Din fericire, odată cu creșterea numărului de mașini a evoluat și tehnologia din domeniul auto. 

5 tehnologii care ne ajută să parcăm rapid și ușor:

1.    Senzorii de parcare

Mașinile sunt din ce în ce mai mari, iar locurile de parcare (puține la număr) par din ce în ce mai înguste.

În aceste condiții, senzorii de parcare sunt un element “must have” pentru orice șofer, indiferent că ești profesionist sau începător .

De obicei, aceștia se instalează în partea din spate, pe lateral sau în față, fără să afecteze designul sau funcționarea mașinii. Instalarea se face ușor și rapid, iar costurile sunt decente.

2.    Camere video auto marșarier sau camerele auto 360

Prima mașină din lume pe care a fost instalată o astfel de cameră a fost Buick Centurion. Camera respectivă înlocuia complet oglinzile mașinii, scopul acestuia nefiind însă acela de a facilita parcarea. Prima cameră video pentru marșarier care a avut scopul de a oferi ajutor la parcare, a fost instalată în 2000 de Nissan pe Infinity Q45.

În prezent, există sisteme care integrează camerele video cu senzorii de parcare, ceea ce face ca procesul de parcare să fie mai ușor.

3.    Sistem de asistență activă la parcare

Prima versiune a fost instalată pe Toyota Prius în 2003. Acest sistem nu era 100% corect, având probleme în detectarea obstacolelor mici.

În timp, sistemul a devenit mai bun cu ajutorul senzorilor de parcare și a camerelor auto.

Astăzi, există sisteme atât de avansate încât informează șoferul când găsește un loc de parcare în care mașina încape, recunoaște și evită mult mai ușor obstacolele.

4.    Sistem de parcare 100% automat

BMW i3 este prima mașină din lume care are instalat un astfel de sistem. Acesta schimbă singur vitezele și chiar activează frâna de mână când mașina este parcată.

Companii mari precum Volvo și Ford au anunțat că doresc să perfecționeze acest sistem până la nivelul la care mașina va căuta parcare și se va parca singură, fără ca șoferul să asiste. Astfel, vom putea să coborâm din mașină la destinația dorită, în timp ce, ulterior, mașina își va căuta singură loc de parcare.

5.    Aplicații care oferă detalii despre locurile de parcare disponibile

Tehnologia avansează în toate domeniile. Astfel, au fost creeate aplicații web care ne ajută să găsim locuri de parcare în zonele foarte aglomerate și nu numai.

Iată cum aceste aplicații vin să împlinească visul marilor producători de automobile, dar și al multor șoferi, acela de a creea un sistem de parcare 100% automat.

În 2019, poți parca mașina cu rapiditate, pe străzi aglomerate, înguste sau în locuri foarte greu accesibile, indiferent de vizibilitate și conditii meteo. 

Cele mai citite

Nou sondaj ECFR: “Războaie și Alegeri” oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în contextul politic global schimbător

Raportul "Războaie și Alegeri” (“Wars and Elections") de la ECFR oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în...

DAN Air infirmă că este insolvență

În urma unor zvonuri privind insolvența companiei Dan Air a infirmat aceste informații într-un comunicat transmis R.L. ,,DAN AIR NU este în stare de...

Nou sondaj ECFR: “Războaie și Alegeri” oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în contextul politic global schimbător

Raportul "Războaie și Alegeri” (“Wars and Elections") de la ECFR oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă