Propunerile Primăriei Constanța privind viitorul urbanistic al zonei vechi a orașului au fost criticate de partidele de opoziție, PNL și USR. În Constanța, PMP colaborează cu PSD la nivelul Consiliului Municipal Constanța.
Reprezentanții PNL Constanța spun că pe site-ul primăriei Constanța au fost publicate câteva planșe care arată situația actuală din Peninsulă (aceleași care au fost prezentate și în cadrul întâlnirii din 17 decembrie 2018), însă din care lipsesc propunerile efective ale Primăriei pentru viitorul Plan Urbanistic Zonal. În opinia PNL Constanța, lipsa propunerilor din partea Primăriei este „o încălcare flagrantă a Legii nr. 52 din 2003 privind transparența decizională şi a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul“.
Aceștia spun că legal, logic și normal ar fi ca Primăria să publice intențiile sale cu privire la noul PUZ și abia după să ceară părerea/validarea constănțenilor, având în vedere că şi-a intitulat demersul „dezbatere publică“, nu „informare“ sau „consultare publică“. Ulterior acestei prime etape, luând în considerare planul inițial al Primăriei și dorințele exprimate de constănțeni, trebuie formulat un proiect de PUZ și dezbătut public. Acest aspect expune Primăria unei acţiuni în contencios administrativ, cu reale şanse de reuşită, spun liberalii.
Să nu punem PUG-ul înaintea PUZ-ului
Având în vedere faptul că acest proiect va reglementa modalitatea în care se va dezvolta și va arăta această zonă atât de importantă pentru constănțeni și oraș, membrii Biroului Permanent Liberal PNL Constanța, reuniți în ședință, au adoptat un set de propuneri și recomandări privind actualizarea Planului Urbanistic Zonal al Peninsulei. „Ne opunem supunerii la vot şi adoptării unui PUZ al Peninsulei până la adoptarea Planului de Urbanism General actualizat, pentru care Primăria deja a publicat în Sistemul electronic de achiziții publice – SEAP anunțul privind organizarea licitației publice pentru atribuirea contractului de prestări servicii de proiectare în vederea actualizării. Aceasta în condiţiile în care PUG-ul, în forma actuală, va depăşi inclusiv perioada maximă de prelungire a valabilităţii, permisă de lege.“, au declarat inițiatorii setului de propuneri. PUG-ul Constanței nu este schimbat din 1999.
Să se interzică vânzarea
Liberalii au și propuneri concrete. De exemplu, oricine achiziţionează o clădire are dreptul să modifice orice la respectivul imobil, atât timp cât păstrează și renovează fațada. Ei mai vor ca emiterea de autorizații de construire pentru clădiri noi să fie suspendată până la intrarea în vigoare a noului PUG, iar în cazul achiziției unei clădiri, să fie obligatorie renovarea ei, fără a interveni schimbări în fațadă şi regimul de înălţime. „Orice clădire nouă va trebui să includă în proiectul construcţiei un număr de locuri de parcare cel puţin egal cu numărul de spaţii locative. Pentru orice clădire nouă se interzice închirierea/punerea la dispoziţie/concesionarea de locuri de parcare pe spaţiul public, indiferent de calitatea solicitantului“, mai propun ei. De asemenea, cer ca primăria să nu mai vândă niciun teren aflat în patrimoniul său până la intrarea în vigoare a PUG-ului actualizat. PNL mai spune că Centrul Istoric trebuie să devină pietonal, cu piste delimitate pentru biciclete, iar rezidenţii vor avea permise de acces auto individualizate, și cere anularea construirii unei parcări subterane în Piața Ovidiu.
USR: Primăria a ratat dezbaterea publică
Uniunea Salvați România (U.S.R.) – filiala Constanța a transmis către Primăria municipiului Constanța câteva propuneri. Deputatul U.S.R. de Constanța, Stelian Ion, a făcut o radiografie a zonei peninsulare, ilustrând neconformitățile de acum, dar și posibilitățile extraordinare de reabilitare a centrului istoric al Constanței. „În luna decembrie a anului trecut, Primăria Constanța a organizat o așa-zisă dezbatere publică despre noul PUZ din peninsulă. Este un moment foarte important, însă total ratat de către primărie, pentru că informațiile de bază au lipsit cu desăvârșire. Ar fi trebuit pregătită din timp această dezbatere publică, ar fi trebuit puse la dispoziție, către public, niște materiale prin care să se informeze corect și concret asupra intențiilor noului PUZ.
Dincolo de toate acestea, trebuie să remarcăm că acest PUZ este deosebit de important pentru Constanța – zona Peninsulă este, practic, inima Constanței, este Centrul Istoric, este zona cea mai încărcată de vestigii arheologice, este piatra de temelie a orașului nostru. Tocmai de aceea, acest PUZ trebuie să aibă parte de o maximă transparență, să fie supus unor dezbateri reale, nu de fațadă, așa cum s-a întâmplat în nenumărate rânduri cu alte PUZ-uri inițiate de administrațiile Mazăre și Făgădău. În fapt, U.S.R. Constanța propune câteva puncte de vedere referitoare la elaborarea PUZ peninsulă, ținând cont atât de specificitatea zonei, cât și de tendințele moderne de amenajare a centrelor istorice.“, a declarat Stelian Ion, deputat USR.
Funcțiuni permise
USR propune degrevarea zonei peninsulare de funcţiuni administrative generatoare de trafic auto şi aglomeraţie excesivă şi transformarea clădirilor în obiective culturale/turistice. Înainte ca acest lucru să fie posibil, se va amenaja un centru/cartier nou administrativ-financiar şi de afaceri într-o zonă optimă acestor funcţiuni. Potrivit acestora, funcțiunile permise în zona peninsulară trebuie să fie: cultură (expoziţii, teatre, săli pentru spectacole, muzee, ateliere, oceanograf, acvariu), culte (biserici), turism (unităţi de cazare), servicii (bănci, agenţii de turism, restaurante), comerţ de mici dimensiuni, profesii liberale, ateliere mesteşugăreşti, locuire, spaţii verzi, zone de relaxare şi loisir, locuri de joacă şi altele. Concret, USR propune analizarea posibilităţii de a reloca întreg ansamblul de justiţie (Tribunal, Judecătorie şi Curtea de Apel) pentru a putea pune în valoare ansamblul de clădiri istorice format din Palatul Regal, Casa Şuţu şi Casa cu Lei, construirea unui muzeu care să pună în valoare vestigiile arheologice de sub Piaţa Ovidiu, punerea în valoare a vestigiilor: Basilica din curtea Colegiului „Mihai Eminescu“, Zidurile Cetăţii de sub strada Arhiepiscopiei, Poarta Mare a Cetăţii Tomis şi altele.
Acces cu funiculare
Proiectul USR prevede construirea unei parcări supraetajate încăpătoare în locul parcării existente de la Poarta 1. Accesul se va face doar din Strada Termele Romane, fiind singura arteră circulabilă fără restricţii din zona istorică. Cel mai spectaculos punct al propunerilor USR este realizarea unor funiculare din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis şi de la Hotel Ibis către plaja Modern care vor facilita accesul persoanelor către faleză. De asemenea, este prevăzută și amplasarea de staţii pentru închiriere biciclete şi biciclete electrice. În contextul în care se vorbește despre construirea unor blocuri turn în zone, politicienii propun ca nicio construcţie nouă să nu depăşească înălţimea maximă la cornişă a celei mai înalte clădiri monument din zona peninsulară (exceptând turnul moscheei).