11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentZiua Internațională a bărbaților se sărbătorește pe 19 noiembrie

Ziua Internațională a bărbaților se sărbătorește pe 19 noiembrie

Ziua Internațională a bărbaților, celebrată anual pe 19 noiembrie, promovează recunoașterea contribuțiilor și a bunăstării bărbaților și băieților în societate.

Ziua Internațională a bărbaților

Aceasta urmărește sprijinirea inițiativelor care îmbunătățesc calitatea vieții lor, subliniind importanța sănătății, valorizării și egalității în relațiile sociale și familiale.

Evenimentul încurajează implicarea comunităților, organizațiilor religioase, guvernamentale și non-guvernamentale în organizarea de activități educative și de conștientizare.

Istoria acestei zile a început în 1994, când profesorul Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri, a promovat-o pentru prima dată în februarie, în Statele Unite, Europa și Australia.

În 1999, Trinidad și Tobago au stabilit data de 19 noiembrie, o decizie primită cu entuziasm în țările din Caraibe, iar ulterior alte state au adoptat această dată. Comitetul Asociației Malteze pentru Drepturile Bărbaților a consolidat inițiativa în 2009, aliniindu-se datei internaționale.

Tema din 2024, „Men’s Health Champions”, subliniază importanța sănătății fizice și mintale a bărbaților și băieților, reflectând eforturile globale de a crește conștientizarea și de a promova prevenția și bunăstarea.

În România, Ziua Bărbatului este recunoscută oficial prin Legea nr. 22/2016, care declară 19 noiembrie drept zi de celebrare, alături de 8 martie – Ziua Femeii.

Adoptarea acestei legi a fost un pas important pentru eliminarea discriminării între sexe și promovarea unui echilibru între viața de familie și cea profesională.

Ziua Internațională a Bărbatului nu este doar o celebrare, ci și un apel la acțiune pentru a construi un mediu în care bărbații și femeile să colaboreze ca parteneri egali, încurajând solidaritatea, respectul și susținerea reciprocă. Această zi ne reamintește că recunoașterea contribuțiilor și a nevoilor fiecăruia este esențială pentru o societate echilibrată și prosperă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă