15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInternaționalZi mare pentru Croația. Adoptă euro și aderă la spațiul Schengen

Zi mare pentru Croația. Adoptă euro și aderă la spațiul Schengen

Croația a adoptat oficial moneda euro, devenind al 20-lea stat membru al Uniunii Europene care face acest lucru.

Această națiune balcanică a aderat la UE în urmă cu aproape un deceniu, dar a trebuit să aștepte până acum pentru a se califica ca țară din zona euro, notează euronews.com.

După ce ceasul a bătut miezul nopții, ministrul de finanțe, Marko Primorac, și guvernatorul Băncii Naționale, Boris Vujčić, au scos primele bancnote euro dintr-un bancomat croat.

Între timp, ultimul șofer căruia i s-a verificat pașaportul la granița dintre Croația și Slovenia a primit un ursuleț de pluș și felicitare.

Croația a intrat acum și ea în zona Schengen – permițând transportul liber între țările participante – ceea ce înseamnă că verificările de identitate la frontieră sunt de domeniul trecutului.

Experții spun că adoptarea monedei euro va ajuta la protejarea economiei Croației într-un moment în care inflația este în creștere în întreaga lume, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente și combustibil.

Dar sentimentele în rândul croaților sunt mixte – în timp ce aceștia salută sfârșitul controalelor la frontieră, unii sunt îngrijorați de trecerea la euro, grupurile de opoziție de dreapta spunând că aceasta avantajează doar țările mari, precum Germania și Franța.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...
Ultima oră
Pe aceeași temă