9.1 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski și-a anulat intervenția în fața Congresului SUA

Zelenski și-a anulat intervenția în fața Congresului SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anulat marţi intervenţia prevăzută în faţa Congresului SUA din cauza unui eveniment “de ultim moment”, a anunţat liderul majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, relatează AFP.

“Zelenski nu poate ajunge la briefingul nostru la 15:00, a intervenit ceva în ultimul moment”, a declarat presei alesul american.

Preşedintele ucrainean urma să se adreseze virtual Congresului american, sperând să obţină deblocarea unui nou pachet de ajutor foarte dezbătut, dar crucial pentru ţara sa aflată în război.

Washingtonul este cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Kiev, după ce a acordat zeci de miliarde de dolari de la invazia rusă, în februarie 2022.

Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina se află în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă, dezamăgitoare, nu a adus recuperările teritoriale sperate.

Congresul american, care a aprobat până acum importante pachete de ajutor militar, umanitar şi macroeconomic pentru Kiev, este format din două camere.

În Camera Reprezentanţilor, dominată de conservatori, aleşi de dreapta cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev, în timp ce în Senat, cu majoritate democrată, opoziţia republicană este mai degrabă în favoarea susţinerii Ucrainei.

VIDEO: Zelenski cere Congresului SUA să protejeze cerul Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe parlamentarii americani să facă mai mult pentru a-și proteja țara de Rusia, inclusiv interzicerea zonei aeriene deasupra Ucrainei.

„Rusia a transformat cerul ucrainean într-o sursă de moarte pentru mii de oameni”, a spus Zelenski.

Zelenski și-a continuat eforturile pentru impunerea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei și a cerut mai multe avioane și sisteme de apărare pentru a răspunde la o invazie rusă lansată luna trecută, care a provocat distrugeri pe scară largă în țara sa și a declanșat un val de refugiați.

El și-a încheiat discursul cu o cerere directă în engleză către Biden: „Îmi doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă