16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski: Nu am primit o propunere de mediere din partea Chinei

Zelenski: Nu am primit o propunere de mediere din partea Chinei

Volodimir Zelenski susţine că nu a primit o propunere de mediere a păcii între Ucraina şi Rusia din partea Chinei, a declarat preşedintele ucrainean pentru Japan News.

Zelenski a declarat că a dat „mesaje directe” prin canalele diplomatice pentru a arăta că vrea să vorbească cu liderul chinez Xi Jinping, dar nu a primit niciun răspuns.

„ Nu am primit o propunere de mediere din partea Chinei. Nu am primit o propunere de întâlnire”, a spus liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

Zelenski nu are încă o propunere oficială de mediere din partea Chinei, dar este sceptic cu privire la cele 12 puncte prezentate la Moscova

Zelenski şi-a exprimat scepticismul cu privire la propunerea în 12 puncte a Chinei, care solicită încetarea focului şi negocieri de pace, afirmând că „respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale” trebuie să fie pe primul loc, conform Ziarul Financiar.

Planul în 12 puncte al Beijingului îndeamnă toate părţile să respecte suveranitatea tuturor naţiunilor, să protejeze instalaţiile nucleare civilii şi prizonierii de război şi să faciliteze exporturile de cereale. Totuşi, până în prezent, China a refuzat să condamne agresiunea Rusiei.

Guvernul chinez nu s-a consultat cu Kievul în privința planului de pace propus

Guvernul chinez nu a consultat Kievul în procesul de pregătire a planului său de pace pentru Ucraina, care ar trebui să fie lansat în această săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean, transmite AFP.

„China nu ne-a consultat”, a spus oficialul ucrainean, care a făcut aceste declaraţie sub protecţia anonimatului pentru mai multe instituţii de presă, inclusiv AFP, potrivit agerpres.ro.

Beijingul a promis că va face publică propunerea sa de „soluţie politică” săptămâna aceasta, care marchează un an de la războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care s-a întâlnit cu Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez în Germania, a dezvăluit marţi la Bruxelles că acesta din urmă „l-a informat despre elementele cheie ale planului de pace chinez”.

„Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală”, a adăugat Kuleba.

Guvernul chinez nu a consultat Kievul la elaborarea planului de pace ce are zece puncte și este prioritatea zero

Ministrul a asigurat ulterior, la ONU, că propunerea de pace a Kievului în zece puncte rămâne „prioritatea numărul unu” pentru Ucraina.”Suntem gata să discutăm cu cei care au idei, alte idei care ne pot ajuta să atingem acest obiectiv”, a spus el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Declarațiile lui Gică Hagi, la finalul meciului de adio al „Generației de Aur”

După meciul de retragere al „Generaţiei de Aur”, Gheorghe Hagi a declarat că el şi colegii săi au jucat în această partidă numai pentru...

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...
Ultima oră
Pe aceeași temă