19.000 de refugiați din Ucraina sunt înregistrați ca fiind persoane în căutarea unui loc de muncă, fiind încheiate 7.000 de contracte de muncă pentru aceștia, a anunțat marți Ministerul Muncii, conform stiripesurse.ro.
Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit marți cu Pablo Zapata, reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Cei doi au discutat despre situația refugiaților din Ucraina în România.
„’Refugiații din Ucraina au beneficiat de grijă și sprijin din partea statului român. Vom continua pe această linie. În urma întâlnirii de astăzi am luat două decizii importante pentru creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a refugiaților ucraineni și pentru protecția persoanelor și grupurilor vulnerabile. Astfel, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi inițiate cursuri de limba română pentru refugiații din Ucraina, pentru a crește accesabilitatea acestora pe piața muncii. Pe de altă parte, vom face o analiză a standardelor specifice de evaluare și încadrate în grad de dizabilitate din cele două țări pentru a compatibiliza sistemele de protecție pentru persoanele vulnerabile”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Conform datelor ANOFM, de la izbucnirea conflictului din Ucraina și până acum au fost organizate nouă Burse ale Locurilor de Muncă pentru ucraineni.
„19.000 de refugiați din Ucraina sunt înregistrați ca fiind persoane în căutarea unui loc de muncă, fiind încheiate 7.000 de contracte de muncă pentru aceștia”, transmite ministerul.
Cetățeni ruși intră în România cu acte de refugiați ucraineni
Cetățeni ruși intră din Republica Moldova în România folosind acte de refugiați ucraineni. Acestea sunt acte false, care se pot obține contra unor sume de bani.
Informații în acest sens au fost difuzate de presa din Republica Moldova. Un caz concret a fost identificat de autoritățile de frontieră ale Republicii Moldova la punctul de control rutier de la vama Sculeni, spre România. Este vorba de o familie formată din patru persoane – soț, soție și doi copii minori. Toți erau cetățeni ai Rusiei dar au prezentat în fața polițiștilor de frontieră ale Republicii Moldova acte de identitate false, care aparent ar fi fost emise de Ucraina.
Destinația finală ar fi fost Germania
Pentru adulți s-au prezentat pașapoarte, iar pentru copii s-au prezentat certificate de naștere. Toate erau false. De asemenea, în geanta soției a fost găsit un permis de conducere, eliberat pe numele soțului de autoritățile Ucrainei. Și acest permis de conducere ar fi fost fals. Funcționarii Republicii Moldova i-au găsit pe acești patru ruși într-un autocar care avea ca destinație Germania.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!