Surse din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au explicat, pentru “România liberă”, că sunt șanse mari ca voucherele ce trebuie acordate angajaților din sistemul de învățământ la data de 25 octombrie 2023 să nu poată fi livrate la timp. Câciu spune că “nu sunt probleme”. Ministerul Educației nu a trimis încă listele actualizate.
Una dintre propunerile Guvernului Nicolae Ciucă pentru ca angajații din sistemul de învățământ preuniversitar să oprească greva generală a fost acordarea anuală, până în 2027, a unor vouchere.
Profesorii ar trebui să primească vouchere în valoare de 1.500 de lei, iar personalul nedidactic, de 500 de lei.
Informațiile din MIPE indică însă că acordarea voucherelor este puțin probabilă la data de 5 octombrie 2023.
Întârzierea ar fi cauzată de procesul birocratic de obținere a voucherelor de la Comisia Europeană și faptul că, la data negocierilor dintre guvernanți și liderii sindicali, ministerul de resort nu avea pregătit niciun proiect în acest sens.
Întrebat dacă există riscul ca voucherele să nu fie livrate la data de 15 octombrie, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ne-a declarat însă că “nu sunt probleme”.
Câciu ne-a îndrumat să obținem mai multe detalii de la responsabilii de comunicare ai ministerului.
Aceștia din urmă ne-au explicat: “Din punctul nostru de vedere, suntem pregătiți. Așteptăm liste actualizate cu profesorii și cu materiile pe care aceștia le predau, de la Ministerul Educației. Problema legată de finanțare a fost rezolvată. Voucherele vor fi distribuite prin Poșta Română. Aceasta a fost alegerea Ministerului Educației: nu prin inspectoratele școlare. Sperăm ca voucherele să poată fi distribuite până la data de 5 octombrie, dar va depinde de poștă”.
Ministerul Educației trebuie să adune datele actualizate cu angajații din învățământ de la inspectoratele școlare din teritoriu și de la instituțiile de învățământ superior.
Recent, ministerul de resort a mai permis ocuparea unor posturi în sistemul de învățământ preuniversitar, pentru anul școlar 2023 – 2024, ceea ce ar putea conduce la o întârziere în transmiterea datelor.
În trecut, Ministerul Educației a apelat la inspectoratele școlare pentru distribuirea voucherelor.
Ce spun sindicatele
Președintele Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr, spune că li s-a transmis că se lucrează la caietele de sarcini.
“Am avut o discuție pe această temă, în urmă cu câteva zile. Domnul Câciu ne-a spus că nu sunt probleme. Nu s-a spus că se lucrează la caietele de sarcini, ca să se poată achiziționa voucherele”, ne-a declarat Hadăr.
Sindicaliștii din Educație nu par dispuși să accepte o amânare din partea guvernanților.
“Nu ne interesează scuze. Obligația lor, asumată prin act normativ, este ca pe data de 5 octombrie, cadrele didactice și personalul nedidactic să beneficieze de sumele care au fost stabilite conform negocierilor. Angajații de la Ministerul Fondurilor să pună mâna să facă tot ce trebuie făcut, astfel încât banii respectivi să fie asigurați colegilor noștri. Nu se acceptă niciun fel de rabat de la termene ce sunt stabilite prin acte normative. Atâta vreme cât noi discutăm de 5 octombrie, de ce amânare să discutăm? Ai act normativ, îl respecți! Nu ești capabil…”, ne-a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!