36 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăPoliticăVladimir Putin nu știe nimic despre tezaurul României, susține Traian Băsescu

Vladimir Putin nu știe nimic despre tezaurul României, susține Traian Băsescu

În contextul adoptării de către Parlamentul European a unei rezoluții prin care se solicită Rusiei restituirea integrală a tezaurului național al României, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a adus în discuție detalii noi despre această problemă pe care o întâmpină țara noastră. Băsescu susține că, în ultima sa vizită la Moscova, Putin i-a transmis că nu știe nimic despre tezaurul țării noastre.

“Valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri”

De altfel, potrivit fostului președinte al României, se pare că valoarea tezaurului este mult mai mare decât cunoaște populația.

“Dar aș vrea să corectăm niște lucruri despre ce știu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești. A fost așa-numita, să zicem, de către mine, arhiva civilă și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte.

De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos.

Parte din tezaurul cultural – și îndrăznesc să spun – cea mai mare parte din tezaurul cultural arhivistic și bisericesc au fost restituite în anii 1934 și 1956, plus alte mici obiecte care au mai scăpat printre degetele Moscovei în această perioadă, până în ziua de azi. Deci, rezoluția de astăzi vizează în primul rând rezerva de aur a României de la momentul la care ea a fost trimisă spre păstrare la Moscova. Și nu oricum.

Există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea, garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur, inclusiv a acestei rezerve de aur. Din păcate, au venit bolșevicii după Primul Război Mondial și nu s-au mai ținut de cuvânt, deși au returnat și ei, așa cum vă spuneam, ceva obiecte de artă”, a declarat Traian Băsescu, pentru Protv.

YouTube video

De altfel, Traian Băsescu a declarat că a vorbit despre tezaurul României în ultima sa vizită la Moscova, iar Vladimir Putin i-a transmis că așa ceva nu se găsește.

Traian Băsescu este una dintre cele mai cunoscute și controversate figuri politice din România, cu o carieră îndelungată și variată în viața publică a țării. Născut pe 4 noiembrie 1951 în municipiul Basarabi, județul Constanța, Traian Băsescu a urmat o carieră în marină, devenind ofițer naval și ajungând la rangul de căpitan-comandor în Marina Română.

Cariera politică a lui Traian Băsescu a început în perioada post-comunistă, când a fost ales primar al municipiului București în 2000, devenind astfel una dintre cele mai puternice și influente figuri politice ale capitalei. În timpul mandatului său ca primar, Băsescu a implementat diverse proiecte de infrastructură și modernizare, dar și a fost implicat în numeroase scandaluri și controverse legate de gestionarea orașului.

Cel mai important moment al carierei politice a lui Traian Băsescu a venit în 2004, când a fost ales președinte al României în urma unui scrutin extrem de disputat. Mandatul său ca președinte a fost marcat de reforme economice și politice, dar și de conflicte și tensiuni cu alte instituții ale statului, precum și de critici privind stilul său de conducere și acțiunile sale în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Formațiile Croației și Italiei speră amândouă să ajungă în optimile de finală ale Euro 2024

Azzurrii ar putea face o schimbare în atac pentru finala Grupei B de la Leipzig Croația și Italia speră amândouă să ajungă în optimile de...

Bilanțul victimelor în Gaza depășește 37.000 după opt luni de război

Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a declarat duminică că cel puțin 37.598 de persoane au fost ucise în timpul celor peste opt...

Rusia acuză SUA de responsabilitate pentru atacul Ucrainei asupra Crimeei

Ministerul Apărării din Rusia a declarat duminică că Washingtonul poartă responsabilitatea pentru un atac mortal asupra Crimeei anexate de Rusia de către Ucraina, care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă