În cadrul unei conferințe maraton susținute la finalul anului, Vladimir Putin a abordat capacitățile militare ale Rusiei, inclusiv lansarea noii rachete hipersonice Oreșnik, despre care a afirmat că este o „armă avansată și foarte nouă”.
Vladimir Putin a subliniat că racheta balistică intercontinentală, folosită recent în atacuri asupra Ucrainei, este imposibil de interceptat de sistemele de apărare ale țărilor occidentale, făcând o trimitere indirectă la scutul antirachetă de la Deveselu, din România.
„Este o armă avansată, extrem de modernă, iar tehnologia occidentală nu are nicio șansă să o oprească”, a declarat Putin, lăudându-se cu realizările tehnologice ale Rusiei, care se bazează pe cercetările din perioada sovietică.
„Să vedem dacă reușesc să o intercepteze” – provocarea lui Putin la adresa apărării antiaeriene occidentale
În continuare, Putin a lansat o provocare la adresa apărării antiaeriene occidentale, sugerând un „experiment” pentru a testa capacitatea acestora de a intercepta rachetele rusești.
„Să facem un experiment sau un duel. Alegem o țintă în Kiev, aducem acolo apărarea antiaeriană occidentală și vedem dacă reușesc să o intercepteze. Va fi interesant pentru noi”, a adăugat Putin, în ceea ce pare a fi o aluzie la scutul de la Deveselu, din România, și la alte sisteme de apărare din Polonia.
Racheta hipersonică Oreșnik, capabilă să lovească ținte aflate la 5.500 de km distanță
Liderul rus a adus în discuție și raza de acțiune a rachetei hipersonice Oreșnik, afirmând că aceasta poate atinge ținte aflate la o distanță de până la 5.500 de kilometri.
Putin a afirmat că niciun sistem de apărare nu poate doborî această rachetă, incluzând în comentariile sale și scutul antirachetă american instalat în Polonia și România.
„Sistemele de apărare antirachetă amplasate pe teritoriul polonez nu vor atinge niciodată o țintă aflată la 2.000 de kilometri distanță”, a spus Putin, criticând tehnologia occidentală ca fiind costisitoare, dar ineficientă.
În final, liderul de la Kremlin a provocat o competiție tehnologică între Rusia și Occident, propunând ca experții din vest să sugereze un „experiment high-tech” în care să se testeze eficiența sistemelor de apărare antirachetă ale acestora în fața rachetei rusești.
„Noi suntem pregătiți pentru un astfel de experiment, dar cealaltă parte este pregătită?” a concluzionat Putin.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!