Tot mai multe țări membre în Spațiul Schengen impun, din nou, controale la frontierele dintre ele, ceea ce ar confirma ideea controversată lansată de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, conform căruia sistemul Schengen „nu funcționează”.
Polonia și Cehia au anunțat, separat, că vor reintroduce controlul la frontierele lor cu Slovacia, pentru a diminua, pe această cale, fenomenul migrației ilegale. Polonia, Cehia și Slovacia sunt membre în Spațiul Schengen, care, teoretic, este o zonă de liberă circulație. În cazul Poloniei, această decizie a fost anunțată de Mariusz Kamiński, ministrul Afacerilor Interne și Administrației. În cazul Cehiei, decizia a fost anunțată de Vít Rakušan, vicepremier și ministru de Interne. Este interesant de observat că deciziile acestor două țări, de reintroducere a verificărilor la granițele lor cu Slovacia, vin după ce în Slovacia s-au ținut alegeri parlamentare care au dat câștig de cauză unui partid populist iar șeful acestuia, Robert Fico, un politician pro-rus, va deveni premier. Cu câteva luni înaintea Cehiei și a Poloniei, Germania a reintrodus și ea măsuri de control la frontiera cu Austria, ceea ce a generat reproșuri din partea cancelarului Austriei, Karl Nehammer, la adresa Germaniei. Deciziile unor țări Schengen de a reintroduce controalele reprezintă unul dintre principalele argumente ale lui Nehammer atunci când spune că „sistemul Schengen nu funcționează”.
Structura care poate decide primirea unor noi membri în Spațiul Schengen este Consiliul JAI. Ultima reuniune JAI în care s-a discutat un asemenea subiect fusese cea din decembrie 2022, când Austria și Olanda s-au opus, prin veto, primirii în Schengen a României și a Bulgariei. Au urmat reuniunile JAI din anul 2023 (cea mai recentă fiind cea din 28 septembrie) dar niciuna dintre reuniuni n-a mai avut pe ordinea de zi subiectul extinderii Schengen. De altfel, chiar dacă subiectul ar fi fost reintrodus în discuție, Austria ar fi emis un nou veto, deci candidatura României ar fi fost din nou respinsă.
Acum trei săptămâni, la 15 septembrie, Cătălin Predoiu, care este vicepremier și ministru de Interne al României, s-a întâlnit, la București, cu omologul său din Cehia, Vít Rakušan. Partea română a transmis ulterior un comunicat care sublinia că sunt necesare „proceduri mai rapide și mai eficiente pentru politica de returnare” a migranților ilegali, precum și măsuri împotriva traficanților de migranți. „Pactul privind migrația și azilul rămâne în continuare un subiect important, partea română susținând aspectele de dimensiune externă a migrației și necesitatea îmbunătățirii cooperării în materie de returnare și readmisie și prevenirea migrației ilegale”, a transmis Ministerul de Interne al României. După cum se observă, la doar câteva zile după ce acest subiect a fost explicat, la București, de vicepremierul Cehiei, țara acestuia, Cehia, a reintrodus controalele împotriva migranților, la granița ei cu Slovacia.
Acum trei săptămâni, cancelarul Nehammer al Austriei a efectuat o vizită în landul Bavaria din sudul Germaniei. Bavaria este o regiune foarte bogată și, în același timp, foarte căutată de migranți. Cancelarul Austriei n-a mai reluat criticile la adresa Germaniei ci a susținut că Austria și Germania trebuie să colaboreze pentru combaterea migrației ilegale.
„În calitate de prieteni și vecini, ne confruntăm și cu provocări similare când vine vorba de probleme legate de migrație și suntem în primul rând afectați de presiunea mișcărilor de migrație ilegală”
Karl Nehammer,
Cancelarul Austriei
Cea mai recentă reuniune a Consiliului JAI s-a desfășurat la 28 septembrie 2023, fără ca pe ordinea de zi să figureze tema Spațiului Schengen sau a extinderii acestuia. Reprezentantul României, vicepremierul Cătălin Predoiu, a anunțat însă că a avut discuții informale legate de interesele de țară ale României, probabil și cu privire la primirea în Schengen.
„Am purtat discuţii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, ministrul de Interne croat, Davor Bozinovic, şi, nu în ultimul rând, cu ministrul austriac Gerhard Karner. În toate aceste întâlniri am abordat subiectele inclusiv din perspectiva intereselor noastre de ţară, şi apreciez că fiecare dintre aceste întâlniri reprezintă tot atâtea elemente de sprijin pentru interesele noastre imediate şi de perspectivă”
Cătălin Predoiu,
Ministrul Afacerilor Interne
Ministrul român de Interne a precizat că a purtat aceste discuții cu o zi înainte de ultima ședință a Consiliului JAI, „în cadrul unei reuniuni informale”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!