5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalViolențe în Spania: trei simpatizanți franchiști au fost reținuți

Violențe în Spania: trei simpatizanți franchiști au fost reținuți

Trei persoane au fost reţinute luni în Spania, după ce poliţia a intrat în conflict cu mai mulți simpatizanți franchiști ai lui Jose Antonio Primo de Rivera, fondatorul mișcării fasciste Falange din Spania. Violențele au izbucnit după ce cadavrul liderului fascist a fost exhumat dintr-un mausoleu de lângă Madrid, potrivit Reuters.

Aproximativ 150 de simpatizanţi ai mişcării s-au adunat luni în faţa cimitirului San Isidro din sudul Madridului, unde Jose Antonio Primo de Rivera a fost dus pentru a fi reîngropat.

Aceştia au făcut salutul fascist şi au cântat imnul falangist „Cu faţa la soare”. Cele trei reţineri au fost efectuate pentru tulburarea ordinii publice, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. Exhumarea, care urmează mutarea în 2019 a rămăşiţelor dictatorului Francisco Franco, face parte dintr-un plan de transformare a complexului construit de Franco pe un munte din apropierea capitalei într-un memorial pentru cei 500.000 de oameni ucişi în timpul războiului civil din Spania, potrivit epicnews.ro.

Rămășițele a aproximativ 34000 de persoane, victime ale conflictului civil spaniol, sunt îngropate în complex.

Seară violentă și în Spania, în Țara Bascilor. Cum s-a terminat incidentul armat

Un tânăr de 21 de ani a fost arestat miercuri după ce a tras mai mult de zece focuri cu o armă de vânătoare într-o universitate din Ţara Bascilor, în nordul Spaniei, fără a răni pe cineva, au transmis surse din cadrul poliţiei, notează AFP, conform agerpres.ro.

Cu puţin înainte de orele 19.00 (17.00 GMT), un individ înarmat cu o puşcă a pătruns în campusul Facultăţii de Ştiinţe şi Tehnologie din oraşul Leioa.

„A tras peste zece focuri sau chiar mai mult” spre faţada facultăţii, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei basce.

„Individul a fost arestat”, a adăugat ea, fără a preciza identitatea suspectului sau dacă era student la universitate.

„Nu s-au înregistrat răniţi”, a subliniat poliţia bască pe Twitter, menţionând desfăşurarea „unui dispozitiv important poliţienesc pentru a asigura securitatea tuturor studenţilor, profesorilor şi altor membri ai personalului”.

Potrivit cotidianului El Pais, autorul atacului armat i-a spus unei femei de serviciu: „Nu vreau să fac rău nimănui, doar universităţii”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă