16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăCoronavirusVin primele doze de vaccin anti Covid pentru copiii între 5 și...

Vin primele doze de vaccin anti Covid pentru copiii între 5 și 11 ani

Primele doze de vaccin anti Covid pentru copii ajung în România spre sfârșitul acestei luni, au anunțat, astăzi, autoritățile. Este vorba despre serul destinat celor mici cu vârste între 5 și 11 ani. 

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în perioada 21 – 25 ianuarie, va fi livrată de către producător prima tranşă de vaccin anti COVID-19 pentru copii cu vârste între 5-11 ani. Este vorba despre 114.000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menţionată, adaugă reprezentanţii MS. 

Ce vaccin va fi administrat și în ce doză

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE (EMA) a aprobat, încă din noiembrie, utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 produs de Pfizer-BioNTech pentru copiii între 5 și 11 ani. Serul destinat celor mici vine însă într-un alt dozaj: de 10 microgame (faţă de 30 la adulţi). De asemenea, trebuie știut faptul că rapelul se efectuează tot la trei săptămâni, ca și în cazul adulților. Pentru vaccinarea copiilor va fi obligatoriu consimțământul părinților sau al reprezentanților legali și înainte de imunizare se va efectua triajul medical.

Vaccin anti Covid pentru copii. Riscuri

“Riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12 – 17 ani. Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieţi, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la un milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populaţia nevaccinată fiind de 0,2 – 1,9 cazuri la un milion de persoane în interval de şapte zile”, arăta Ro Vaccinare.

Doza booster pentru copii. Cine se poate imuniza

Copiii din categoria de vârstă 12-15 ani și adolescenții cu vârste între 16-17 ani din România se pot vaccina cu doza 3 de vaccin anti-COVID – așa-numita doză booster, având în vedere că unii dintre ei au împlinit deja 6 luni de la schema inițială de vaccinare, susțin reprezentanții CNCAV. 

„România a luat decizia vaccinării cu doza booster și pentru categoria 12-15 ani pentru că este un context pandemic, neexistând studii de risc. Condiția e să aibă minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare”, arată reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...

Șeful CE nu va exclude cooperarea cu parlamentarii de extremă-dreapta ai Europei

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns din nou criticilor care au denunţat disponibilitatea sa de a coopera cu grupurile de dreapta...
Ultima oră
Pe aceeași temă