4 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInternaționalViktor Orban nu este de acord cu Legea europeană privind libertatea presei

Viktor Orban nu este de acord cu Legea europeană privind libertatea presei

Premierul ungar Viktor Orban a criticat Legea europeană privind libertatea presei, votată marţi în Parlamentul European înaintea negocierii cu statele membre ale UE, el considerând că este o lege care creează o „lume orwelliană” în care Bruxellesul urmăreşte de fapt să pună presa sub control.

„Nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984”, a comentat Orban pe X (fosta Twitter), făcând aluzie la romanul distopic scris de George Orwell. „În realitate, Bruxellesul vrea să controleze mass-media prin #MediaFreedomAct”, crede premierul ungar, acuzat el însuşi în ţară şi străinătate că încearcă să reducă la tăcere presa critică faţă de guvernul său.

Opinia sa contrastează cu cea a negociatoarei principale a acestei legi din Parlamentul European, eurodeputata germană Sabine Verheyen, care consideră că, dimpotrivă, respectiva lege va proteja mai bine presa în faţa „influenţelor externe”.

Dacă va fi adoptată în forma votată de Parlamentul European, Legea europeană privind libertatea presei (EFMA) va obliga toate societăţile din mass-media publice să dezvăluie identitatea proprietarilor lor, precum şi a celor din partea cărora primesc publicitate instituţională sau susţinere publică.

Printre altele, această lege limitează posibilitatea folosirii soft-urilor de spionaj împotriva jurnaliştilor. Totuşi, jurnaliştii vor putea fi urmăriţi cu astfel de programe dacă o asemenea acţiune este validată de justiţie pentru investigarea unei „infracţiuni grave”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă