ONU are dovezi ce arată cum China s-ar face vinovată de crime împotriva umanității.
„ Detenția arbitrară și discriminatorie” de către China a uigurilor și a altor musulmani, în regiunea Xinjiang a țării, ar putea constitui crime împotriva umanității, a declarat miercuri șeful ONU pentru drepturile omului, într-un raport mult așteptat.
ONU susține că cea mai mare țară din Asia, China, ar putea fi vinovată de crime împotriva umanității în tratamentul pe care îl aplică pentru musulmanii uiguri, potrivit Reuters.
Michele Bachelet – șeful ONU pentru drepturile omului – a făcut afirmația într-un raport ce a întârziat, dar care a fost publicat miercuri.
În mai, Bachelet a vizitat Xinjiang, în nord-vestul Chinei, care găzduiește aproximativ 10 milioane de uiguri – o minoritate etnică în principal musulmană.
ONU a demonstrat cum China este vinovată de crime împotriva umanității după ce a comis grave încălcări ale drepturilor omului în nord-vestul țării
Raportul bine documentat spunea că „au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului” în acea provincie. Se spune că acuzațiile de detenție arbitrară și tratament medical forțat al uigurilor sunt toate credibile.
ONU cere Beijingului să elibereze imediat toți acei deținuți din centrele de instruire, închisori sau centre de detenție.
Grupurile pentru drepturile omului au acuzat Beijingul de abuzuri împotriva uigurilor, care includ utilizarea în masă a muncii forțate în lagărele de internare.
Statele Unite au acuzat China de genocid, dar China a negat cu fermitate acuzațiile și a cerut ONU să nu publice raportul.
La câteva ore de la publicarea raportului, aceasta l-a catalogat drept o farsă planificată de SUA, națiunile occidentale și forțele anti-China. Bachelet, ea însăși, a fost criticată pentru că este prea blândă cu China.
Ea a lansat raportul cu doar câteva minute înainte ca mandatul ei de patru ani să se încheie miercuri. Acum plănuiește să se pensioneze în Chile.
Uigurii depun plângere împotriva oficialilor chinezi
Uigurii din China au depus marți o plângere penală la un procuror turc împotriva oficialilor chinezi. Nouăsprezece persoane îi acuză că au comis genocid, tortură, viol și crime împotriva umanității.
Plângerea includea 116 persoane care sunt încă deținute în China și a fost depusă împotriva a 112 persoane. Pe listă sun incluși membri ai Partidului Comunist Chinez, directori și ofițeri din lagărele de muncă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!