-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInternaționalMarea Britanie dă sancțiuni pentru cinci bănci rusești, aliate și fidele regimului...

Marea Britanie dă sancțiuni pentru cinci bănci rusești, aliate și fidele regimului Putin

Marea Britanie a aplicat marți (22 februarie) sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei persoane, inclusiv Ghenady Timchenko, care au legături strânse cu Vladimir Putin, după ce șeful Kremlinului a ordonat desfășurarea de trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că Kremlinul pregătește terenul pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei și că lumea ar trebui să se pregătească acum pentru următoarea etapă a planului lui Putin.

Johnson a declarat în fața parlamentului că cinci bănci – Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank și Black Sea Bank – sunt sancționate, împreună cu trei persoane – Gennady Timchenko, Igor Rotenberg și Boris Rotenberg.

„ Aceasta este prima etapă a sancțiunilor, primul baraj a ceea ce suntem pregătiți să facem”, a spus Johnson.

Sute de miliarde de dolari au intrat în Londra și în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii din Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, iar Londra a devenit orașul occidental preferat pentru cei superbogați din Rusia și alte foste republici sovietice, conform Reuters.

Marea Britanie, sancțiuni pentru mai multe bănci rusești care vor fi continuate de alte pedepse economice

Într-o declaraţie făcută presei în finalul reuniunii COBRA, Johnson a subliniat că ţara sa se pregăteşte să aplice „un pachet imediat de sancţiuni economice”, după ce Rusia a recunoscut republicile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei. Aceste măsuri, a adăugat şeful guvernului britanic, vor fi îndreptate împotriva Rusiei şi vor avea ca scop să afecteze „cât mai mult posibil” interesele economice ruseşti.

Vladimir Putin a ordonat desfăşurarea de trupe ruse în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut independenţa luni, accelerând astfel o criză care ar putea duce la un război major, aşa cum şi-a exprimat temerile Occidentul.

Londra lovește în oligarhii ruși

Marea Britanie a ameninţat, luni, 21 februarie, că va tăia accesul companiilor ruse la dolari americani şi la lire sterline. În acest fel, le va împiedica să obţină finanţare pe pieţele de capital de la Londra. Deasemenea, premierul britanic a primis că va deschide „păpuşile Matrioşka” ale companiilor rusești din U.K. pentru a-i descoperi pe adevăraţii beneficiari. Londra a promis că oligarhii ruşi nu vor avea unde să se ascundă. Premierul Boris Johnson a spus că ar putea fi vizate bănci ruseşti.

Cine sunt Gennady Timchenko și Boris Rotenberg, unul din cei sancționați

Ceea ce este clar este că dl. Putin și dl. Timchenko, care vorbește fluent germană și engleză, sunt prieteni apropiați de la începutul anilor 1990, când domnul Timchenko era comerciant de petrol la Sankt Petersburg și dl. Putin a fost numit șef al Comitetului pentru relații externe din Sankt Petersburg, cu responsabilitatea promovării investițiilor străine în oraș.

Inginer calificat, domnul Timchenko și-a făcut avere prin Gunvor, o companie comercială de petrol, pe care a fondat-o în 2000. Și-a vândut pachetul de acțiuni în 2014, chiar înainte ca domnul Timchenko să fie plasat pe listele de sancțiuni ale SUA. Conform listelor britanice de sancțiuni, domnul Timchenko deține nu numai un pașaport rus, ci și cetățenie finlandeză și armeană. Tată a trei copii, este consul onorific al Serbiei la Sankt Petersburg și președinte al clubului de hochei pe gheață al orașului. El deține avioane private și un iaht de 40 de metri, care poartă numele soției sale.

Boris Rotenberg, în vârstă de 65 de ani, cu patru ani mai tânărul lui Putin, este fratele lui Arkady Rotenberg, partenerul de lungă durată al președintelui Rusiei de antrenament de judo. Boris Rotenberg, care are și cetățenie finlandeză, este, de asemenea, puternic implicat în artele marțiale și este vicepreședinte al federației ruse de judo.

Potrivit ordinului de sancțiuni al Regatului Unit, Boris Rotenberg este descris ca un „om de afaceri proeminent, cu legături personale strânse” cu președintele rus. El este descris ca un acționar major al băncii SMP, care face parte din consiliul său de administrație. Banca are „semnificație strategică” pentru guvernul rus, conform registrului de sancțiuni, iar Boris Rotenberg beneficiază de asta. Frații Rotenberg au fondat SMP Bank în 2001 și au fost și parteneri în Gazprom, compania energetică deținută de stat.

Marea Britanie sancțiuni bănci rusești
Gennady Timchenko la masă cu Vladimir Putin

Trezoreria SUA a susținut că domnul Putin le-a acordat familiei Rotenberg miliarde de dolari în contracte cu Gazprom, care au fost legate de Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014. Rapoartele l-au legat pe Boris Rotenberg de o casă din Knightsbridge, în centrul Londrei, în valoare de 5 milioane de lire sterline.

Igor Rotenberg, în vârstă de 47 de ani, care este nepotul lui Boris, s-a născut la Sankt Petersburg, dar locuiește la Moscova, conform listei de sancțiuni din Regatul Unit, unde este președintele National Telematic Systems – o afacere de transport descrisă ca fiind de „semnificație strategică” pentru Kremlinul. NTS a câștigat contractul de dezvoltare a software-ului pentru colectarea taxelor pe „drumuri inteligente” în curs de construire în Rusia.
Criticii cred că sancțiunile sunt slabe și au subliniat că domnul Timchenko și familia Rotenberg au aplicat sancțiuni americane din 2018.

Bill Browder, un finanțator anglo-american, care a militat cu succes pentru o legislație care să permită guvernelor să sancționeze oamenii de afaceri ruși considerați apropiați dlui Putin, a declarat: „Dacă obiectivul a fost să-i dea lui Putin un ochi negru, acest lucru nu a făcut nimic de acest gen.

„Tot ce a făcut guvernul britanic este să aducă această listă de sancțiuni parțial la nivelul listei SUA de acum patru ani. Asta le-a dat oligarhilor patru ani să-și scoată banii din Marea Britanie. Ceea ce am făcut este de râs”.



Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă