Inginerul unei nave blocate la Marea Neagră descrie cum a fost prins în portul Odesa și cum au trecut marinarii peste această perioadă grea.
În timp ce prima navă care transporta cereale a plecat luni (1 august) din portul ucrainean Odesa către Liban, în baza unui acord de trecere în siguranță, un membru al echipajului său și-a amintit ce a simțit el și colegii săi atunci când au rămas blocați în port atât de mult timp, potrivit Reuters.
Abdullah Jendi, inginer junior la bordul navei de marfă „Razoni”, a declarat pentru Reuters că se teme că bombardamentele ar putea lovi nava în orice moment.
Inginerul acestei nave blocate la Odesa răsuflă acum ușurat pentru că nava va ancora în largul coastei Istanbulului
Nava va ancora în largul Istanbulului marți (2 august) după-amiază și va fi inspectată de o echipă comună formată din reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Națiunilor Unite și Turciei, potrivit Ministerului turc al Apărării.
Jendi a spus că toți din echipajul său sunt fericiți să se mute după șederea lor prelungită la Odesa. Nu și-a văzut familia de mai mult de un an.
El a descris modul în care membrii echipajului au încercat să rămână calmi după ce a început chinul cu proviziile de hrană când a izbucnit primul război și au verificat în mod constant știrile în speranța unui acord care să permită navei să plece.
Oficialii prezidențiali ucraineni au spus că 17 nave sunt andocate în porturile Mării Negre, cu aproape 600.000 de tone de marfă, în mare parte cereale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!