16 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Taiwanul se confruntă cu alegerea între "pace sau război", afirmă fostul...

VIDEO: Taiwanul se confruntă cu alegerea între “pace sau război”, afirmă fostul lider Ma

Tensiunile cu China au escaladat sub guvernul din Taiwan, iar insula va trebui să aleagă între “pace sau război” în viitor, a declarat vineri (7 aprilie) fostul președinte taiwanez Ma Ying-jeou, la finalul unei vizite istorice în China.

“Administrația noastră continuă să conducă Taiwanul spre pericol. Viitorul este o alegere între pace sau război”, a declarat Ma în fața reporterilor pe aeroportul principal din Taiwan, după ce a sosit de la Shanghai, la finalul vizitei sale de 12 zile în China.

De asemenea, Ma și-a reafirmat sprijinul pentru “Consensul din 1992”, un acord încheiat în acel an care consideră Taiwanul și China ca făcând parte dintr-o singură Chină, un principiu prețuit de Beijing, dar care permite fiecărei părți să interpreteze ce înseamnă acest lucru. Președinta în exercițiu a Taiwanului, Tsai Ing-wen, refuză să recunoască acest acord.

Ma este primul fost președinte taiwanez care a vizitat vreodată China. De când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil în fața comuniștilor lui Mao Zedong, niciun lider insular în funcție nu a mai vizitat China.

Vizita sa a avut loc într-un moment de tensiune sporită cu furia Chinei, stârnită săptămâna aceasta de o întâlnire între Tsai și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, în timpul unei escale a liderului taiwanez în Statele Unite.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...

Rata şomajului a crescut la 5,7%, în ianuarie. Cele mai afectate sunt femeile

Rata şomajului în luna ianuarie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,7%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată...

Cum să-ți menții gențile ca noi? Sfaturi de întreținere

Ești pasionată de accesorii, însă gențile sunt, de departe, preferatele tale? Ei bine, dacă investești bugete considerabile în acest sens și vrei să te...
Ultima oră
Pe aceeași temă