23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Șeful BBC a demisionat. L-a ajutat pe Boris Johnson să obțină...

VIDEO: Șeful BBC a demisionat. L-a ajutat pe Boris Johnson să obțină 1 milion de euro

Șeful BBC a demisionat după ce o anchetă a constatat că a încălcat regulile prin faptul că nu a dezvăluit un potențial conflict de interese în legătură cu un împrumut acordat premierului de atunci, Boris Johnson. Ieșirea sa din funcție, pe fondul unui scandal de clientelism, are loc într-un moment în care imparțialitatea radiodifuzorului britanic finanțat din fonduri publice este supusă unui control politic sporit.

Președintele BBC a demisionat pe 28 aprilie, în urma unui raport independent privind legăturile sale cu un împrumut obținut pentru fostul prim-ministru Boris Johnson.

Richard Sharp a ajutat la obținerea unui împrumut de 1 milion de dolari pentru Johnson, dar nu a declarat potențialul conflict de interese atunci când a candidat pentru postul de președinte.

Ieșirea sa vine într-un moment în care BBC este supus unui control politic sporit. Luna trecută, un scandal cu prezentatorul de top Gary Lineker cu privire la imparțialitate a dominat titlurile ziarelor britanice.

Lineker – fostul căpitan al echipei de fotbal a Angliei – a fost suspendat temporar, ceea ce a stârnit vâlvă în rândul colegilor săi. El criticase politica guvernului în materie de imigrație.

Sharp, un fost bancher care a preluat conducerea în 2021, a fost supus presiunilor în februarie, când un comitet de legislatori a declarat că a făcut “erori semnificative de judecată”.

“Întotdeauna am susținut că încălcarea a fost involuntară și nu materială, ceea ce faptele pe care le expune o dovedesc. Secretarul de stat s-a consultat cu consiliul de administrație al BBC, care susține acest punct de vedere.

Cu toate acestea, am decis că este corect să acord prioritate interesului BBC. Consider că această chestiune ar putea fi o distragere a atenției de la activitatea corectă a corporației, dacă aș rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului meu.”

Sharp spune că nu a fost implicat în acordarea împrumutului și că nu a făcut altceva decât să caute să îl prezinte pe omul de afaceri canadian Sam Blyth unui oficial guvernamental la sfârșitul anului 2020.

În raport se menționează că biroul lui Johnson de pe Downing Street l-a recomandat pe Sharp ca fiind “un candidat puternic” pentru rolul de la BBC.

Purtătoarea de cuvânt pentru cultură a Partidului Laburist din opoziție, Lucy Powell, a declarat că această încălcare a cauzat “daune incalculabile” reputației BBC și a subminat independența acestuia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Creșteri de salarii fără număr pentru subordonații lui Grindeanu!

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a descoperit că în ograda sa există o instituție care are nevoie de o creștere consistentă a...

Remunerații de nabab pentru șefii PNL și PSD de la Conpet SA Ploiești

Scandalul din ultima vreme dintre directorul general liberal al Conpet SA Ploiești, Dorin Tudora, și președintele Consiliului de Administrație, Florin Gheorghe, susținut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă