0 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăInternaționalVIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a ajuns la Paris, Lausanne, Berlin, Montreal, Mexic şi chiar Sydney, transmite astăzi AFP, preluată de Agerpres.

Din 17 aprilie, un val de mobilizare pentru Fâşia Gaza a cuprins campusurile americane în aproximativ 40 de universităţi, de la est la vest, amintind de demonstraţiile împotriva războiului din Vietnam. În total, aproape 2.000 de persoane au fost arestate, potrivit unui bilanţ stabilit de mai multe mass-media americane.

În ultimele zile, poliţia a desfiinţat prin recurgere la violenţă tabere pro-palestiniene, aşa cum s-a întâmplat vineri la Universitatea din New York (NYU), la cererea instituţiei. Demonstranţii baricadaţi în prestigioasa Universitatea Columbia, epicentrul din New York al mobilizării studenţeşti, au fost astfel alungaţi.

La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), zeci de studenţi au fost arestaţi.

Spre deosebire de alte instituţii, Universitatea Brown (Rhode Island) a fost de acord cu demonstranţii cu privire la desfiinţarea taberei lor în schimbul unui vot privind o posibilă „dezinvestire” de la companii care fac posibil şi profită de genocidul din Gaza.

După o lungă perioadă de tăcere, preşedintele Joe Biden a insistat joi asupra faptului că „ordinea trebuie să prevaleze”.

Poliţia i-a evacuat vineri pe activiştii pro-palestinieni care ocupaseră prestigioasa şcoală Sciences Po din Paris, care găzduieşte între 5.000 şi 6.000 de elevi, încă din ziua precedentă.

La o săptămână după o mobilizare deja punctată de tensiuni la Sciences Po Paris şi o evacuare anterioară , „91 de persoane au fost evacuate, fără incidente”, a declarat sediul poliţiei din Paris. Administratorul provizoriu al şcolii, Jean Basseres, a afirmat că nu se pune problema, aşa cum cereau unii studenţi, de a „investiga” relaţiile Sciences Po cu universităţile israeliene.

Mobilizarea studenţilor în favoarea Fâşiei Gaza şi a palestinienilor rămâne limitată la Sciences Po Paris, campusurile sale regionale (Lille, Le Havre, Dijon, Reims sau Poitiers) şi Institutele de Studii Politice (IEP), dar are dificultăţi în a se extinde la universităţi.

Ministrul Învăţământului Superior Sylvie Retaileau le-a cerut joi preşedinţilor universităţilor să asigure „menţinerea ordinii publice”, folosind „în cea mai mare măsură prerogativele ” de care dispun.

În Place de la Sorbonne, la câteva sute de metri de Sciences Po Paris, Uniunea Studenţilor Evrei din Franţa (UEJF) a organizat vineri o „masă de dialog” cu invitaţi, printre care Joann Sfar, autor al benzii desenate de succes „Pisica rabinului”.

În Germania, poliţia a intervenit vineri pentru a evacua demonstranţii pro-palestinieni adunaţi în faţa Universităţii Humboldt din Berlin, în centrul capitalei. Unii demonstranţi au fost expulzaţi „cu forţă”, după ce au refuzat o altă locaţie propusă, a declarat poliţia din Berlin pe X. Primarul Berlinului, Kai Wegner, a criticat protestul, scriind pe X că oraşul nu vrea „situaţii ca în Statele Unite sau în Franţa”.

Mişcarea studenţească pro-palestiniană s-a impus în mai multe oraşe, inclusiv la Vancouver, Ottawa, Toronto şi Montreal.

Prima şi cea mai mare tabără ridicată, cea a prestigioasei Universităţi McGill din Montreal, a început pe 27 aprilie şi a crescut. Sute de manifestanţi şi-au întărit tabăra în ultimele zile din cauza ameninţării cu desfiinţarea de către poliţie. Ei spun că sunt hotărâţi să ocupe sediul atât timp cât va fi necesar, până când McGill va întrerupe toate legăturile financiare sau academice cu Israelul. Conducerea universităţii a declarat miercuri că doreşte ca tabăra să fie demontată „fără întârziere”, afirmând că este o cerere „nenegociabilă”. Potrivit acesteia, „un anumit număr de manifestanţi nu face parte din comunitatea studenţească”. Poliţia de la Montreal, care susţine că pledează pentru o soluţionare „paşnică” a situaţiei, nu a intervenit încă pentru a desfiinţa tabăra.

La Universitatea din Sydney, sute de demonstranţi pro-palestinieni şi pro-israelieni s-au întâlnit vineri faţă în faţă. În pofida unor schimburi tensionate, cele două adunări au rămas paşnice şi poliţia nu a intervenit. Activiştii pro-palestinieni stau de zece zile pe o peluză vizavi de clădirea întinsă, în stil gotic, a Universităţii din Sydney, un bastion al cunoaşterii academice australiene. La fel ca omologii lor americani, protestatarii doresc ca Universitatea din Sydney să întrerupă legăturile cu instituţiile israeliene şi să refuze donaţii de la companii care produc armament.

În Ciudad de Mexico zeci de studenţi pro-palestinieni de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM), cea mai mare din ţară, au stabilit joi o tabără în capitală, scandând „Trăiască Palestina liberă!” şi „De la râu la mare, Palestina va învinge!”. Ei au cerut, în special, guvernului mexican să rupă relaţiile diplomatice şi comerciale cu Israelul.

Aproximativ o sută de studenţi pro-palestinieni au ocupat de joi seară holul de la intrarea clădirii Geopolis de la Universitatea din Lausanne (UNIL), cerând un boicot academic al instituţiilor israeliene şi o încetare imediată a focului. Ocupaţia a continuat paşnic vineri şi este de aşteptat să dureze până luni. 

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă