13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Momentul în care Putin proclamă anexarea Ucrainei și acuză Occidentul de...

VIDEO: Momentul în care Putin proclamă anexarea Ucrainei și acuză Occidentul de satanism

Un Vladimir Putin sfidător a proclamat vineri anexarea de către Rusia a unei porțiuni din Ucraina într-o ceremonie plină de fast la Kremlin, promițând că Moscova va triumfa în “operațiunea sa militară specială” împotriva Kievului, chiar dacă unele dintre trupele sale se confruntau cu o posibilă înfrângere.

“Astăzi facem această alegere. Locuitorii din republicile populare Donețk și Luhansk, locuitorii din regiunile Zaporizhzhia și Kherson au făcut și ei această elegere. Au ales să fie alături de poporul lor, să fie alături de Patria Mamă, să-i trăiască destinul și să învingă împreună cu ea,” a declarat Putin.

Proclamarea de către Rusia a stăpânirii asupra a 15% din Ucraina – cea mai mare anexare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace – a fost respinsă ferm de țările occidentale și chiar de mulți dintre aliații apropiați ai Rusiei.

Rusia a trecut la anexarea regiunilor după ce a organizat referendumuri – voturi care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

Într-unul dintre cele mai dure discursuri antiamericane pe care le-a ținut în mai bine de două decenii, Putin a criticat Occidentul ca fiind neocolonialist și satanist.

“O astfel de negare totală a unei ființe umane, o respingere a credinței și a valorilor tradiționale, suprimarea libertății începe să semene cu o religie pervertită, cu satanismul pur și simplu”, a mai spus Putin.

Dar evenimentul a fost umbrit de una dintre cele mai mari înfrângeri ale Rusiei pe câmpul de luptă din timpul războiului, cu trupele rusești din garnizoana lor principală din provincia Donețk înconjurate de forțele ucrainene, imediat după ce Putin a ordonat o mobilizare masivă pentru a duce sute de mii de ruși pe linia frontului.

Președintele ucrainean, Volodymr Zelenski, a declarat că este pregătit pentru discuții de pace dacă și când Rusia va avea un nou președinte și a anunțat că Ucraina a depus oficial cererea de aderare rapidă la NATO – o alianță militară căreia Moscova i se opune cu înverșunare.

“Întregul teritoriu al țării noastre va fi eliberat de acest inamic… De aceea se grăbește să avanseze prin organizarea de referendumuri false pentru a încerca o anexare, încercând să fure ceea ce nu-i aparține, vrea să rescrie istoria și să redeseneze granițele folosind crima, șantajul, maltratarea și minciuna,” a spus Zelenski.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat vineri “sprijinul de neclintit” al NATO pentru Ucraina.

“Această acaparare de terenuri este ilegală și nelegitimă. Aliații NATO nu recunosc și nu vor recunoaște niciunul dintre aceste teritorii ca făcând parte din Rusia,” a spus Stoltenberg.

El a declarat că acțiunile Rusiei reprezintă cea mai gravă escaladare a conflictului de când Moscova a invadat Ucraina în februarie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Actorul Florin Călinescu candidează la președenție

Florin Călinescu a anunțat, luni seara, că va candida, anul acesta, la prezidențiale. Anunțul vine la câteva zile după ce a anunțat că...

Actorul Florin Călinescu candidează la președenție

Florin Călinescu a anunțat, luni seara, că va candida, anul acesta, la prezidențiale. Anunțul vine la câteva zile după ce a anunțat că...

Hidroelectrica a raportat un profit net de 6,3 miliarde de lei în 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de enerrgie electrică din România, a raporat pentru anul 2023 un profit net în creștere cu 42%, la o...
Ultima oră
Pe aceeași temă