5.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Momentul în care China simulează lovirea Taiwanului

VIDEO: Momentul în care China simulează lovirea Taiwanului

Tensiunile rămân ridicate în strâmtoarea Taiwan, în timp ce armata chineză a simulat duminică, în a doua zi de exerciții, lovituri de precizie împotriva Taiwanului, în timp ce națiunea insulară a supravegheat îndeaproape forțele de rachete ale Beijingului.

Televiziunea de stat CCTV a declarat că armata menține “o poziție ofensivă în jurul insulei”.

Ministerul taiwanez al apărării a declarat că armata sa a reperat zeci de avioane chinezești și mai multe nave în apropierea teritoriului său până la prânz și că monitorizează în special mișcările forțelor chinezești de rachete.

Tensiunile din strâmtoarea Taiwan au crescut sâmbătă, când China a început trei zile de exerciții militare în jurul insulei.

Unul dintre schimburile tensionate pare să fi fost surprins într-o înregistrare video publicată de paza de coastă a Taiwanului la sfârșitul zilei, în care se vede un ofițer care avertizează o navă de război chineză să plece, altfel se va confrunta cu “măsuri de expulzare”.

Forțele de apărare ale Taiwanului au raportat, de asemenea, că au observat zeci de avioane chinezești care au traversat linia mediană sensibilă a Strâmtorii Taiwan.

Exercițiile au început la o zi după ce președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o scurtă vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, în pofida avertismentelor Beijingului împotriva acesteia.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu și spune că este cea mai importantă și sensibilă problemă în relațiile sale cu SUA.

De asemenea, a refuzat să renunțe la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

În august anul trecut, după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, China a organizat “jocuri” de război în jurul Taiwanului, trăgând inclusiv cu rachete în apele din apropiere.

Iar viața în Taiwan a continuat să se desfășoare normal, fără semne de panică sau de perturbare din cauza exercițiilor chinezești, care au fost așteptate pe scară largă după vizita lui Tsai în SUA.

Ambasada de facto a SUA în Taiwan a declarat că Washingtonul monitorizează îndeaproape mișcările Chinei în jurul Taiwanului și că are suficiente resurse și capacități la nivel regional pentru a asigura pacea și stabilitatea.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă