Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistiţiu care ar putea fi de asemenea un prilej pentru căutarea unor soluţii de încheiere a respectivelor conflicte.
Cei doi lideri au exprimat această poziţie într-o declaraţie comună acordată presei la Paris, după o întrevedere în care au abordat chestiuni internaţionale şi comerciale de interes bilateral.
„Considerăm că un armistiţiu olimpic în toate teatrele de război poate fi o ocazie pentru elaborarea unor soluţii durabile cu respectarea deplină a dreptului internaţional”, a semnalat Macron.
Vorbind despre războiul din Ucraina, preşedintele francez a salutat ceea ce a descris drept un angajament al Chinei de a nu vinde Rusiei arme şi în general de a nu oferi acesteia niciun ajutor de natură militară.
„Noi respectăm legăturile vechi care unesc China şi Rusia”, a susţinut preşedintele francez. „Având în vedere această istorie complexă, noi primim favorabil angajamentul autorităţilor chineze de a se abţine să vândă orice arme, orice fel de ajutor Moscovei şi să controleze strict exporturile bunurilor cu dublă utilizare”, respectiv bunuri care pot fi folosite atât în scop civil cât şi militar, a adăugat Macron.
La rândul său, preşedintele Xi Jinping a cerut Franţei să nu „murdărească” ţara sa în chestiunea războiului ruso-ucrainean, el apreciind că Beijingul joacă un „rol pozitiv” pentru găsirea unei soluţii menite să încheie acest conflict.
De asemenea, preşedintele chinez a cerut negocieri de pace între Kiev şi Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale „recunoscute de Rusia şi Ucraina”, el sugerând astfel că dezaprobă formatele de discuţii care exclud Rusia, cum este conferinţa ce va fi găzduită de Elveţia în luna iunie.
„Ne opunem folosirii crizei ucrainene pentru a arunca responsabilitatea asupra altora, pentru a murdări o ţară terţă şi a declanşa un nou Război Rece”, a subliniat preşedintele Xi Jinping, făcând referire la criticile recurente ale ţărilor occidentale asupra relaţiilor apropiate dintre China şi Rusia.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!