Miniștrii G7 reuniți în Japonia au convenit să accelereze tranziția către energia eoliană și solară. Dar, deși au promis pași concreți în vederea eliminării treptate a combustibililor fosili, nu au reușit să impună termenul limită pe care membrii, inclusiv Canada, îl sperau.
Miniștrii G7 au stabilit noi obiective importante pentru energia solară și energia eoliană offshore.
Miniștrii pentru climă și energie au convenit duminică (16 aprilie) să accelereze atât dezvoltarea energiei curate, cât și eliminarea treptată a combustibililor fosili, după două zile de discuții în orașul japonez Sapporo.
Sursele de combustibili regenerabili și securitatea energetică sunt prioritare în urma războiului din Ucraina.
Însă miniștrii pentru climă și energie nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui termen limită pentru 2030 pentru eliminarea treptată a cărbunelui, pe care Canada și alți membri îl ceruseră insistent.
Aceștia au lăsat ușa deschisă pentru continuarea investițiilor în gaze, afirmând că acestea ar putea contribui la atenuarea deficitului de energie.
„În cadrul reuniunii G7, am recunoscut că diferite țări din întreaga lume au situații economice și energetice diferite și că drumul către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 ar trebui să fie divers. Cel mai important lucru este să țintim spre zero net, obiectivul nostru comun, iar acest lucru a fost recunoscut,” spune Ministrul japonez al comerțului și industriei, Yasutoshi Nishimura.
Comunicatul G7 s-a angajat să crească în mod colectiv capacitatea eoliană offshore cu 150 de gigawați până în 2030 și capacitatea solară la peste 1 terawatt, ceea ce au numit o creștere drastică a energiei curate.
Ei au convenit să accelereze eliminarea treptată a „combustibililor fosili neabătuți” – adică arderea combustibililor fosili fără a folosi tehnologia pentru a capta emisiile de C02 rezultate.
În acest fel, miniștrii au declarat că se va ajunge la un nivel zero net în sistemele energetice până cel târziu în 2050.
Promițând „pași concreți și oportuni” în vederea eliminării cărbunelui.
Canada a declarat că energia electrică pe bază de cărbune ar trebui să fie eliminată treptat până în 2030, iar Ottawa, Marea Britanie și alți câțiva membri ai G7 s-au angajat să respecte această dată, a declarat pentru Reuters ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson.
Poluarea suplimentară cu plastic ar trebui redusă la zero până în 2040, au spus ei, devansând ținta cu un deceniu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!