3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentVIDEO. eDAC, aplicația care "prinde" infractorii

VIDEO. eDAC, aplicația care „prinde” infractorii

Începând cu data de 31 martie, a fost pus în funcțiune un nou sistem de verificare a documentelor de identitate, în contextul aderării României la Spațiul Schengen. În cadrul activităților de legitimare a persoanelor, polițiștii vor utiliza dispozitive mobile (tablete sau telefoane mobile) pe care este instalată aplicația eDAC. Această aplicație permite efectuarea interogărilor în bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fie prin scanarea automată a actului de identitate, fie prin introducerea manuală a datelor de identificare. Prin implementarea acestui nou sistem, se urmărește îmbunătățirea eficienței și promptitudinii procesului de verificare a documentelor de identitate, în conformitate cu standardele și cerințele specifice ale Spațiului Schengen.

Practic, oamenii legii vor legitima persoanele mult mai rapid, prin scanarea automată a actului de identitate sau prin introducerea manuală a datelor de identificare, iar timpul dintre polițist și persoana legitimată se reduce considerabil.

„Prin intermediul acestui instrument, polițiștii vor putea realiza mai rapid verificările în teren”

„După interogare, aplicația returnează răspuns cu HIT-urile/semnalările din bazele de date ale MAI și emite alerte în cazul identificării persoanelor urmărite, față de care s-au dispus măsuri preventive, persoanelor dispărute, în cazul depistării unui autovehicul furat, precum și în alte situații, în urma acestor alerte polițiștii aplicând imediat măsurile legale conform procedurilor și legislației în vigoare, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

Prin intermediul acestui instrument, polițiștii vor putea realiza mai rapid verificările în teren, verificări ce se realizau până în prezent prin intermediul dispeceratelor sau al stațiilor de emisie recepție, iar în cazul în care vor fi depistate persoane urmărite, dispărute, implicate în săvârșirea a diferite infracțiuni, autovehicule furate, care au aplicate sechestre și în alte situații, vor putea fi dispuse cu celeritate, măsurile legale care se impun în astfel de cazuri, a transmis purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu (IPJ), Luciana Lazăr.

În cazul în care nu aveți un document de identitate asupra dumneavoastră, există riscul să fiți conduși la sediul poliției pentru a vă identifica. Această regulă se aplică și străinilor, iar în situația în care aceștia nu au stabilită șederea legală în România, vor fi informați reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă