13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSuntem în Air Schengen și primim promisiuni pentru integrarea terestră. Liberi ca...

Suntem în Air Schengen și primim promisiuni pentru integrarea terestră. Liberi ca pasărea cerului dar ne zbatem ca peștele pe uscat

La data de 31 martie 2024, România a intrat parțial în spațiul aerian și maritim al țărilor Schengen iar oficialii de la București și Bruxelles promit că, până la sfârșitul anului 2024, avem șansa să obținem integrarea completă în această zonă de liberă circulație, deci inclusiv cu frontierele terestre.

Data de 31 martie 2024, ora 0, a fost momentul în care România și Bulgaria au fost parțial admise în Spațiul Schengen. Practic, s-a produs intrarea în spațiul aerian și maritim, deci s-au desființat controalele la punctele de trecere a frontierelor aeriene și maritime. Integrarea completă va fi în momentul în care vor fi ridicate și controalele la frontierele terestre. Oficialii de la București continuă să susțină că România îndeplinește deja toate condițiile necesare pentru integrarea completă, iar integrarea parțială, cea de la 31 martie, este o confirmare în plus a acestei situații. “Din punct de vedere tehnic, această realizare a fost posibilă prin îndeplinirea tuturor condiţiilor Schengen. Pentru securizarea graniţelor au fost necesare reforme legislative, procedurale, administrative şi instituţionale, precum şi intensificarea cooperării internaţionale. Fiecare pas a fost calculat şi adus la îndeplinire pentru a garanta securitatea internă şi externă a spaţiului Schengen, protejând totodată libertăţile fundamentale ale cetăţenilor noştri”, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la data de 31 martie 2024.

Pe Marea Neagră, transportul de pasageri între România și alte țări Schengen este practic zero. Deci pentru România, marele pas intrat în vigoare la 31 martie 2024 este intrarea în “Air Schengen”. Deși a fost eliminat controlul obligatoriu pe aeroporturi, autoritățile de frontieră pot realiza, în unele cazuri, asemenea proceduri. “Poliţia de Frontieră va continua să efectueze controale selective, bazate pe informaţii, analize de risc şi indicii rezonabile pentru a contracara orice ameninţare potenţială. Am pus un accent deosebit pe protecţia minorilor, asigurându-ne că reglementările privind călătoriile acestora sunt bine înţelese şi respectate, pentru a proteja interesele celor mai vulnerabili dintre cetăţenii noştri, respectând în acelaşi timp tratatele şi codul frontierelor Schengen”, a subliniat ministrul Predoiu.

Reprezentanța Comisiei Europene la București a anunțat că se fac demersuri pentru ca România și Bulgaria să obțină și ridicarea controalelor terestre, așa cum, în decembrie 2023, Consiliul UE luase decizia de ridicare a controalelor aeriene și maritime. “Din luna decembrie a anului trecut, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024”.

Din acest moment, “Consiliul va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și celelalte țări Schengen. Comisia va continua să ofere Președinției Consiliului tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024”, a anunțat Comisia Europeană.

În dimineața de 31 martie 2024, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj în care sublinia că integrarea în Spațiul Schengen, chiar dacă deocamdată este doar cu granițele aeriene și maritime, aduce beneficii evidente “atât pentru cetățenii români care pot călători mai ușor, cât și pentru economia națională, prin deschiderea unor noi oportunități în acest spațiu de liberă circulație”.

“Avem un plan guvernamental clar și ferm asumat pentru aderarea completă la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Am convingerea că prin seriozitate și stabilitate vom realiza acest obiectiv, așa cum am reușit alte două proiecte majore – aderarea la NATO și la UE – și cum ne pregătim pentru a face parte din OCDE”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

Într-un mesaj transmis la data de 30 martie 2024, oficiali de prim rang ai UE, între care Ursula von der Leyen, Margaritis Schinas și Ylva Johansson, au felicitat România și Bulgaria pentru integrarea lor, cu granițele aeriene și maritime, în Spațiul Schengen. Oficialii UE își continuă cooperarea cu cei din România și Bulgaria pentru a obține și integrarea granițelor terestre.

“Astăzi vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne. Următorul pas este eliminarea controalelor și la frontierele terestre interne. Discuțiile din cadrul Consiliului vor continua anul acesta. Și vă asigur că aceasta este prioritatea pentru sfârșitul mandatului meu”

Ylva Johansson,

Comisar pentru Afaceri Interne

Integrarea completă în Spațiul Schengen se decide printr-un vot unanim în Consiliul JAI iar cea mai apropiată reuniune JAI este programată în perioada 13 – 14 iunie 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă