20.4 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăMediuVIDEO: De ce apără activiștii pentru climă un oraș din Germania

VIDEO: De ce apără activiștii pentru climă un oraș din Germania

Miercuri, poliția a început să evacueze activiștii pentru climă dintr-un sat abandonat, în cadrul unei confruntări privind extinderea unei mine de lignit, care a evidențiat tensiunile legate de politica de climă a Germaniei, în timpul crizei energetice.

Activiștiiii au protestat împotriva minei Garzweiler, administrată de compania energetică RWE în satul Luetzerath.

Asta a evidențiat tensiunile legate de politica climatică a Germaniei în timpul unei crize energetice.

Într-o declarație făcută miercuri dimineață, RWE a declarat că va începe să demoleze fosta așezare a satului.

Ultima rundă de proteste are loc după o decizie a tribunalului regional de luni (9 ianuarie) care a confirmat o hotărâre anterioară de evacuare a satului.

Terenul și casele aparțin acum RWE, iar toți locuitorii au plecat. Activiștii au ocupat satul și au făcut baricade improvizate. Ei au format lanțuri umane.

Poliția a declarat că protestatarii au început să arunce cu cocktailuri Molotov, sticle de bere și pietre.

Rezolvarea situației ar putea dura săptămâni întregi, potrivit autorităților.

Unii protestatari, precum Sascha, care nu este numele ei real, au locuit în case în copaci.

“Sunt aici de o săptămână, iar înainte de asta am fost ocazional, săptămâni întregi, pentru că eu cred că trebuie să muncim pentru a ne asigura că Luetzerath rămâne aici.”

Protestele evidențiază tensiunile tot mai mari cu privire la politica Berlinului privind clima.

Ecologiștii spun că aceasta a trecut în plan secundar în timpul crizei energetice care a lovit Europa anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina.

Războiul din Ucraina a determinat guvernul să schimbe cursul politicilor anterioare.

Printre acestea se numără repornirea centralelor electrice pe cărbune scoase și prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare, după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către Europa în cadrul unui conflict energetic care a dus la creșterea prețurilor.

Cu toate acestea, guvernul a devansat data la care toate centralele electrice pe bază de lignit, sau cărbune brun, vor fi închise în Renania de Nord-Wesfalia, unde se află mina Garzeiler, de la 2038 la 2030.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

5 recomandări pentru utilizarea corectă a pistolului de umflat roți

Într-un service auto sau într-o vulcanizare, umflarea roților este o operațiune care se realizează în mod frecvent. Dacă ai o afacere în acest domeniu...

Peste 30 de spectacole de teatru, muzică, dans și circ pot fi urmărite online anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la...

Sibiu, 14 iunie. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, extinde...

Românii aflați în situații vulnerabile urmează să își primească banii pe cardurile sociale pentru alimente. Când se va întâmpla

Începând cu data de 14 iunie, aproximativ 2,6 milioane de români aflați în situații vulnerabile vor începe să primească o nouă tranșă de 250...
Ultima oră
Pe aceeași temă