11.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSportAlte sporturiVIDEO: Campioana olimpică ucraineană la patinaj artistic spune că rușilor nu ar...

VIDEO: Campioana olimpică ucraineană la patinaj artistic spune că rușilor nu ar trebui să li se permită accesul la Jocurile Olimpice

Campioana olimpică ucraineană la patinaj artistic Oksana Baiul-Farina spune că rușilor nu ar trebui să li se permită să participe la Jocurile Olimpice, în ciuda deciziei Comitetului Internațional Olimpic de a permite sportivilor ruși și belaruși să participe ca și candidați neutri.

Fosta patinatoare artistică Oksana Baiul-Farina a câștigat o medalie de aur pentru Ucraina la Jocurile Olimpice din 1994, când avea 16 ani.

Acel aur olimpic – prima medalie de aur a Ucrainei după ce aceasta și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991 – are și mai multă semnificație pentru Baiul-Farina, cu perspectiva de a vedea atleți din Rusia și Belarus participând la Jocurile Olimpice în timp ce țara sa este în război.

În urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, majoritatea federațiilor sportive internaționale au adoptat recomandările Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a interzice accesul sportivilor din Rusia și Belarus.

Însă luna trecută, CIO a emis noi orientări pentru o revenire treptată a sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, în calitate de neutri. Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că vor participa, în ciuda războiului din Ucraina.

Baiul-Farina nu este de acord în mod categoric. Atâta timp cât țara sa este atacată, ea nu dorește ca rușii să concureze.

“Dacă aș fi Thomas Bach, nu le-aș permite rușilor să concureze până la sfârșitul războiului. Punct”, a spus ea.

Ucraina a interzis echipelor sale naționale să concureze la evenimente olimpice, neolimpice și paralimpice care includ ruși și bieloruși.

Baiul-Farina a declarat că sportivii ucraineni și federațiile sportive ar trebui să decidă singuri dacă vor concura sau nu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă