4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalVictoria Rusiei va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa...

Victoria Rusiei va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial

O victorie a Rusiei în Ucraina va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Aceasta este una dintre concluziile studiului „Costul Inacțiunii”, realizat de Paul Ames, fost corespondent AP la NATO, lansat astăzi la Bruxelles de Friends of Europe.

După cum avertizează raportul, dacă conflictul continuă, milioane de ucraineni din Europa și din alte regiuni vor fi mai puțin dispuși să se întoarcă acasă.

„Într-un scenariu dezastruos în care Rusia își îndeplinește obiectivele de anexare, Europa s-ar confrunta cu un val de umanitate”, scrie Paul Ames, adăugând că până la 20 de milioane de ucraineni ar putea fugi spre Vest.

„Miliardele investite acum în Ucraina par o sumă mare pentru contribuabili, dar costul implicat în consolidarea apărării occidentale altfel va fi mult, mult mai mare”, a avertizat Paul Ames în timpul lansării de joi.

La eveniment au fost prezenți 30 de veterani ucraineni, care au primit o ovationare în picioare de un minut din partea publicului pentru curajul lor.

Costul inacțiunii ar fi imens pentru NATO, deoarece o înfrângere a Ucrainei ar forța alianța să își răspândească forțele pe toată lungimea granițelor Ucrainei cu Polonia, România, Slovacia și Ungaria, după cum se arată într-un comunicat de la Bruxelles, remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ.

„Cred că dacă toată lumea ar fi făcut la fel ca Estonia, țările baltice, Polonia și Olanda, acest război ar fi fost terminat de mult timp”, a spus Hanno Pevkur, ministrul Apărării al Republicii Estonia.

„Trebuie să apărăm valorile Europei. Este vorba de mai mult decât solidaritatea cu poporul ucrainean. (…) Faptul că nu știm cu adevărat cum să acționăm ca țări europene fără ajutorul Americii [înseamnă că], pe măsură ce lucrăm pentru a ajuta Ucraina, lucrăm și pentru noi înșine, pentru a deveni mai puternici”, a declarat Kajsa Ollongren, ministrul Apărării din Olanda.

„Dacă există obiective militare pe care trebuie să le elimini și acestea sunt de cealaltă parte a frontierei, aceasta face parte din autoapărarea ta”, a adăugat Ollongren, răspunzând la o întrebare din public despre dacă Ucraina ar trebui să fie autorizată să atace ținte din Rusia.

„Ucraina este deja un partener cheie în sectorul energetic. (…) Ucraina aparține UE și va fi un membru egal al pieței noastre unice. În ciuda dificultăților enorme, Ucraina a continuat să urmărească reformele în acest scop”, a declarat Kadri Simson, comisar european pentru energie.

„Nu există nicio reducere a reformelor necesare pentru aderare: aderarea este dificilă pentru țările candidate, mai ales dacă acestea luptă literalmente pentru viețile lor”, a spus Gert Jan Koopman, director general al Comisiei Europene pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, adăugând că „oamenii tind să uite că procesul durează un pic de timp”, dar „am făcut extinderi mai mari”.

Potrivit comunicatului de presă, în termeni generali, acest nou val este de jumătate din dimensiunea celui anterior. În ciuda războiului, economia Ucrainei este una dintre cele mai rapide economii în creștere din Europa și au făcut schimbări substanțiale în politicile lor pentru a le permite să adere la UE.

„Raportul analizează atât pericolele care ar putea rezulta dintr-o inacțiune continuă a Occidentului, cât și oportunitățile care vor apărea din succesul Ucrainei în înfrângerea invadatorului. Este rezultatul a peste 20 de interviuri cu membri ai guvernului și parlamentului ucrainean, oficiali ai NATO, Comisiei Europene, Serviciului European de Acțiune Externă și ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și experți în economie, securitate și relații internaționale din mai multe țări NATO și UE. Friends of Europe este un think tank independent cu o diferență. Conectăm oameni, stimulăm dezbateri și catalizăm schimbări pentru a crea o Europă mai incluzivă, durabilă și orientată spre viitor. Credem că un Contract Social Reînnoit este singura cale spre tranziții incluzive și echitabile, pace și securitate și prosperitate socială, care sunt necesare pentru ca Europa să își joace rolul în lume și să aibă grijă de cetățenii săi în secolul XXI”, se mai precizează în comunicat.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă