Reprezentanţi ai Parchetului General au declarat că Bădulescu a fost chemat în calitate de martor.
Tot vineri, la PG a venit şi şeful Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul MAI, Mihai Mărculescu, într-o vizită de lucru.
Reprezentanţi ai Parchetului General au declarat că Mihai Mărculescu a discutat cu procurorii militari despre cooperarea instituţională în legătură cu desfăşurarea anchetei în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.
Procurorii militari au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul de intervenţie a jandarmilor în timpul protestului din 10 august.
Nu a fost un centru de comandă, doamna prefect a fost în permanenţă cu mine
„Nu am fost în niciun centru de comandă. Trebuie să înţelegeţi că nu a fost un centru de comandă. A existat o încăpere unde reprezentantul Prefecturii, împreună cu reprezentantul administraţiei publice din acea zi, respectiv subsemnatul, care aveam delegate atribuţiunile primarului, a trebuit să luăm măsuri, care prevedeau modul de administrare a oraşului în situaţii de criză. Având în vedere datele şi informaţiile care existau la acea dată, şi anume că urmau să existe violenţe, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii şi iniţiatorii acestui miting neautorizat, am luat măsurile care se dispuneau. Ceea ce induce în media şi în mediul public, că exista un centru de comandă, este o chestiune speculativă şi cred că deja depăşim o anumită limită a normalităţii. Nu a fost nicio conspiraţie, nu a fost nimeni în altă parte, decât acolo unde trebuia să fie”, a susţinut viceprimarul la ieşirea din sediul Parchetului.
Întrebat unde se afla clădirea în care a fost prezent în ziua protestului, Bădulescu a spus: „Acea clădire se afla în zona Guvernului, clădire în care paza era asigurată de SPP. Am dedus că acea clădire era o clădire a SGG şi fiind o clădire a SGG şi tot ce ţine de Guvern, paza este asigurată de SPP. Acolo am intrat, acolo s-au luat anumite decizii care ţin de modul în care trebuie să luăm anumite restricţii administrative. După care, la ora 4 dimineaţa, am plecat acasă. Doamna prefect al municipiului Bucureşti în permanenţă, de la ora 16,00, până la 4 în dimineaţa zilei de 11, a fost cu mine, conform obligaţiilor pe care le avem”.
Jurnaliştii i-au spus viceprimarului că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a negat că ar fi fost în Piaţa Victoriei în data de 10 august.
„Noi nu am fost… eu nu am fost în Piaţa Victoriei. Am fost eu în Piaţa Victoriei?”, a precizat viceprimarul Bădulescu.
„Bătăi de stradă de tip Belfast”
Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat vineri că Jandarmeria nu a greşit la intervenţia de la protestul din 10 august, el susţinând că a fost o dezordine publică „provocată de bătăi de stradă de tip Belfast”.
Aurelian Bădulescu a fost audiat vineri la Parchetul General în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.
„Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei. Din punctul meu de vedere, am avut de-a face cu o dezordine publică, provocată de bătăi de stradă de tip Belfast, care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că, la un moment dat, piaţa a rămas liberă, au scăpat din mână, pentru că violenţa era aproape de neimaginat. (…) În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept la acel moment”, a susţinut Bădulescu, după întâlnirea cu procurorii.
Întrebat de jurnalişti de la cine primea informaţiile în ziua protestului, Bădulescu a spus: „De la cine primeaţi şi dumneavoastră. De la Facebook”.
El a explicat că procurorii vor să afle cine a îndemnat lumea la „nesupunere în faţa legii”.