Veneția ar putea fi salvată de încălzirea globală, potrivit unei noi cercetări.
Cel mai romantic oraș din Europa se confruntă cu aceeași soartă ca și legendara Atlantida – adică poate fi înghițit de ape, notează metro.co.uk.
Însă temperaturile în creștere modifică modelele de circulație atmosferică și a curenților în Mediterana. Acestea alimentează o „fază de oscilație rece”, un fenomen meteorologic care reduce riscul de inundații.
Autorul principal, profesorul Davide Zanchettin, de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, a declarat: „Dacă acest lucru se întâmplă, atunci calculele noastre indică faptul că, de acum până în 2035, nivelul mării în Veneția s-ar putea stabiliza”.
Orașul deosebit, plin de piețe și muzee ascunse vechi de secole, este unul dintre cele mai unice locuri de pe Pământ.
Însă, dacă nu se iau măsuri drastice, zilele sale sunt numărate. Multe clădiri se scufundă. Principala atracție, Piața Sfântul Marcu, a fost inundată de mareele înalte în decembrie anul trecut.
Acum, un studiu a identificat modificări ale temperaturii de suprafață a mărilor ce înconjoară Veneția.
Pe măsură ce Atlanticul de Nord intră într-o fază mai rece, ar trebui să încetinească umezeala în creștere – oferind un răgaz foarte necesar. O combinație de subsidență și de creștere a nivelului mării a făcut ca Veneția să fie cu aproximativ 15 centimetri mai joasă decât era acum 150 de ani.
Se așteaptă ca apele să crească cu până la 1,5 metri mai mult până în 2100 – lăsând cea mai mare parte a orașului emblematic din nordul Italiei permanent inundat.
Schimbările climatice au dus la creșterea nivelului mării în întreaga Mediterană. Dar nu a fost ușor. Datele istorice privind mareele arată un model de creștere punctată de perioade de două decenii sau mai mult, în care creșterea nivelului mării a încetinit sau chiar s-a stabilizat.
Profesorul Zanchettin și colegii săi au comparat aceste date cu 150 de ani de înregistrări privind variațiile de temperatură la suprafața mării.
Ei au găsit o corelație între valorile medii care se produc pe o perioadă de timp de 60 până la 80 de ani. Aceasta este cunoscută sub numele de „oscilația multidecadală a Atlanticului”, relatează New Scientist.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!