Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a avut luni o întâlnire cu omologul său Lorenzo Guerini, în cadrul vizitei pe care demnitarul italian a efectuat-o în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, printre subiectele discutate fiind şi situaţia privind securitatea din regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naţionale, agenda discuţiilor dintre cei doi oficiali a cuprins aspecte de actualitate vizând situaţia de securitate din regiunea Mării Negre în contextul războiului în desfăşurare din Ucraina, deciziile şi măsurile aliate adoptate la Summitul NATO destinate consolidării posturii Alianţei de descurajare şi apărare, precum şi cooperarea în cadrul UE şi bilateral.
Ministrul Dîncu a adresat mulţumiri pentru angajamentul substanţial al Italiei, prin participarea constantă a Forţelor Aeriene Italiene la misiunea de poliţie aeriană întărită din România, aspect reflectat inclusiv prin suplimentarea cu patru aeronave Eurofighter a contribuţiei la această misiune.
În context, oficialul român a reiterat solidaritatea României cu Ucraina şi susţinerea totală şi necondiţionată a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a acesteia.
„Ministrul român al apărării naţionale a subliniat relevanţa unică a Summitului extraordinar NATO din 24 martie, în cadrul căruia liderii aliaţi au adoptat decizii istorice în vederea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, se menţionează în comunicat, potrivit agerpres.ro.
Vasile Dîncu și Lorenzo Guerini, preocupați de securitatea Mării Negre, consideră Busola Strategică un document esențial
Privind cooperarea în cadrul Uniunii Europene, demnitarul român a apreciat că Busola Strategică, recent aprobată, reprezintă un document esenţial în repoziţionarea UE ca actor global, printr-o orientare strategică ce se bazează pe o evaluare comună a situaţiei de securitate şi prin reconfirmarea importanţei cooperării UE-NATO pentru securitatea continentului european.
„Ministrul Dîncu a subliniat rolul primordial al NATO pentru securitatea spaţiului euroatlantic. Totodată, ministrul apărării naţionale a reiterat importanţa consolidării securităţii din vecinătatea estică imediată prin utilizarea întregului potenţial al instrumentelor şi politicilor UE pentru consolidarea rezilienţei Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei”, arată MApN.
În final, ministrul Vasile Dîncu a reiterat importanţa continuării demersurilor privind sprijinul umanitar oferit Ucrainei, salutând în acest sens contribuţia Italiei, concretizată în donaţii substanţiale, printre care opt ambulanţe complet echipate, ce au ajuns în Ucraina prin intermediul hubului umanitar logistic de la Suceava, Italia fiind de altfel printre primele ţări care au utilizat această facilitate.
La rândul său, ministrul italian al apărării a evidenţiat „rolul esenţial pe care îl are România pentru securitatea din regiunea Mării Negre”, reiterând decizia Italiei de a contribui la consolidarea flancului estic al NATO.
Conform sursei citate, ministrul Lorenzo Guerini a anunţat intenţia Italiei de a trimite, în perioada imediat următoare, două dragoare maritime, care să acţioneze în Marea Neagră, împreună cu Forţele Navale ale României, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!