5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiVAMA VECHE, LIMANU ȘI 2 MAI VOR AVEA REȚEA DE GAZE NATURALE

VAMA VECHE, LIMANU ȘI 2 MAI VOR AVEA REȚEA DE GAZE NATURALE

 Ieri au început lucrările de înființare a rețelei de gaze naturale în trei localități importante din Constanța: Vama Veche, Limanu și 2 Mai. De gaze vor beneficia mii de locuitori, obiective economice importante, cum ar fi șantierul naval din zonă, proprietarii de restaurante și hoteluri și, implicit, turiștii.

 Rețea de 45 de kilometri

 „Este o lucrare foarte importantă pentru toți locuitorii comunei, o lucrare care va reuși să aducă locuitorilor confortul necesar. Rețeaua de gaz va avea 45 kilometri și va conecta circa 1.800 de gospodării, dar și Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia. Investiția este de circa 5.700.000 lei, din care o pondere de 35% este susținută de Primăria Limanu. Practic, rețeaua va acoperi 90% din aceste trei localități“, a declarat Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu. Acesta a precizat că investiția este foarte importantă și pentru turism. Gazele vor ajuta foarte mult proprietarii de pensiuni și restaurante.

Edilul spune că a primit ajutor pentru ca acest proiect important să fie dus la capăt. „Mă simt dator să subliniez că am avut un sprijin extraordinar din partea senatorului Nicolae Moga. L-am avut lângă mine în fiecare pas, pentru fiecare moment greu pe care a trebuit să-l depășim. Ne-a ajutat și din punct de vedere legislativ, pentru a se putea ține licitația de concesionare a gazelor. Îi datorăm foarte mult pentru realizarea acestui proiect. La fel și președintelui Consiliului Județean Constanța, care a fost alături de noi în drumurile către București, inclusiv în eliberarea autorizației. Am primit autorizația de construire în 24 de ore“, a punctat primarul din Limanu.

 „Știu câte eforturi au fost depuse”

La inaugurarea lucrărilor a fost prezent și președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu. „Este un proiect important. Vreau să-l felicit pe domnul primar, pentru că a fost un proiect greu și știu câte eforturi au fost depuse pentru a se realiza. Sper ca în următoarea perioadă și alte comune din Constanța să demareze proiecte de racordare și județul să devină un proiect de talie europeană“, a precizat Țuțuianu.

 MegaConstruct finanțează 65% din lucrare

Lucrările sunt realizate de compania MegaConstruct SA, una dintre cele mai importante companii de pe piața românească ce activează în domeniul gazelor naturale, care desfășoară activități de furnizare și distribuție a gazelor naturale, proiectare și execuție a sistemelor de distribuție și a instalațiilor de utilizare, precum și alte servicii conexe sectorului gazelor naturale. „Rețeaua are 45 de kilometri, diametrul este cuprins între 40 și 200 de milimetri. Rețeaua este realizată din polietilenă. MegaConstruct este în faza a treia de dezvoltare în sudul litoralului. Faza întâi au constituit-o municipiul Mangalia și stațiunile aferente (lucrare recepționată și pusă în funcțiune), iar faza a doua – Costinești și 23 August, investiție de asemenea terminată și recepționată. Aceste investiții sunt în operare în momentul de față și însu-mea-ză circa 200 kilometri de rețea și se adresează unui număr de 5.000 de imobile și agenți economici racordați deja, care sunt consumatori de gaz. Dacă luăm în calcul și Goldterm (n.r. – societate responsabilă cu furnizarea agentului termic în Mangalia), avem indirect 7.000 de apartamente racordate la rețeaua de gaz. Deja discutăm în zona de sud a litoralului de aproximativ 12.000 de consumatori care beneficiază de aceste investiții. Faza a treia este comuna Limanu, cu satele aparținătoare Vama Veche și 2 Mai. Este o investiție pe care estimăm să o terminăm în următoarele 18 luni“, a precizat Cătălin Ivan. MegaConstruct finanțează 65% din valoarea totală a lucrărilor. Rețeaua este realizată din cel mai modern material, folosit în România din anii 2000, și este garantată 50 de ani. MegaConstruct operează în 22 de localități din 8 județe. Atât Cătălin Ivan, cât și primarul Daniel Georgescu au dat asigurări că turismul în Vama Veche nu va fi afectat. „În Vama Veche vom intra acum pe o singură stradă, pe Ion Creangă, pentru că este inclusă și în proiectul nostru de asfaltare. Durează cam o săptămână. Din toamnă intrăm puternic pe Vama Veche“, a spus edilul.

 Oamenii vor gaze

Astăzi, în Mangalia, Costinești și 23 August, gradul de racordare este cu mult peste ceea ce previziona concesionarul rețelei la începutul investiției. Practic, gradul de racordare este de circa 60%, unul foarte bun, în condițiile în care rețeaua nu are nici șase ani de viață. Cătălin Ivan a precizat că speră ca prima racordare în satul Limanu să aibă loc în aproximativ nouă luni. Taxa de branșament este reglementată la nivel națio-nal, indiferent de operator, și costă, în total, între 2.000 și 2.200 de lei.

 Gaze pe tot litoralul

 „Cu lucrările de astăzi închidem toată partea de litoral a Mării Negre cu alimentare cu gaz, de la Constanța la Vama Veche. Mai rămân Tuzla și Techirghiol, Eforie Nord și Sud. Alimentarea cu gaz înseamnă viață mai bună și costuri mai puține. N-a fost ușor, pentru că ne omoară birocrația. Erau două legi care se băteau cap în cap. Important este că azi s-au demarat lucrările. Eu vă asigur că firma constructoare este o firmă serioasă și o să vedeți că în doi ani de zile o să avem alimentate cu gaz și Vama Veche, și 2 Mai, și Limanu, comune foarte importante“, a precizat senatorul Nicolae Moga.   

PNDL pentru gaz

Primarul din Limanu a precizat că a făcut un credit bancar pentru a finanța partea sa din lucrare, de 35%, dar a spus că trebuie găsite alte soluții. „Sunt multe localități care vor să se conecteze și, la posibilitățile financiare ale unei comune, este foarte greu să poți plăti o investiție de acest gen. Soluția ar fi o sursă de finanțare pentru primăriile care vor să se conecteze la gaz“, a spus Daniel Georgescu. Senatorul Nicolae Moga a spus că se are în vedere un PNDL 3 pentru rețeaua de gaze naturale, astfel încât partea de cofinanțare a primăriilor să vină de la Guvern. Valoarea totală a lucrărilor de înființare a rețelei de distribuție a gazelor naturale în Limanu, 2 Mai și Vama Veche este de  5.756.683 lei.

Lucrările la rețeaua de gaze au început pe 10 iunie (de la stânga la dreapta: Cătălin Ivan, -director general MegaConstruct, Nicolae Moga, senator, Daniel Georgescu, primar Limanu, Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța). 

Cele mai citite

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...
Ultima oră
Pe aceeași temă