Europa se confruntă cu valuri de căldură tot mai ridicate, iar turiștii încep să-și schimbe planurile de vacanță.
Verile fierbinți cauzate de criza climatică din Europa sunt acum o realitate la care mulți turiști se trezesc. Interesul pentru vizitarea țărilor mediteraneene mai fierbinți a scăzut în 2023, pe fondul unor valuri record de căldură și incendii. Potrivit experților citați de CNN, destinațiile care se bucură de o climă mai temperată au devenit din ce în ce mai populare.
Decesele și disparițiile recente cauzate de căldură în Grecia, inclusiv cea a personalității TV britanice Michael Mosley, au potențialul de a alimenta și mai mult această schimbare către nord, deoarece incidentele de căldură extremă influențează deciziile de vacanță.
Gradul în care industria călătoriilor și turiștii deopotrivă se pot adapta la valul în creștere a impactului climatic devine o problemă tot mai mare pentru țările din sudul Europei, dintre care multe se bazează pe turism pentru a-și stimula economiile.
Autoritățile din Grecia au avertizat în repetate rânduri turiștii să nu subestimeze căldura intensă, mai ales în mijlocul zilei. Drumețiile la temperaturi ridicate au fost un fir comun care leagă decesele recente din țară.
Temperaturile din Grecia sunt prognozate să depășască ușor 30 de grade Celsius și în următoarele două săptămâni, cu câteva grade peste media estivală, potrivit meteorologilor CNN.
Economiile care se bazează pe turism, sub presiune
Influența schimbărilor climatice asupra locurilor în care își iau turiștii vacanță va avea repercusiuni grave pentru unele țări care depind de veniturile de la călători.
În Grecia, turismul contribuie cu aproape 38 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari) – aproximativ 20% din întreaga economie a țării, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism.
În Italia, unde au fost emise recent alerte de căldură de nivelul trei — cea mai mare avertizare — pentru orașele Roma, Perugia și Palermo, turismul reprezintă 10% din economia țării, conform ultimelor cifre, cu unul din opt locuri de muncă legate de industria.
După valul de căldură din vara din Europa din 2023, care a pus pe fugă mii de oameni din cauza incendiilor de vegetație pe insula grecească Rodos, a existat o creștere cu 7% a expresiei preocupărilor legate de schimbările climatice în rândul călătorilor europeni, potrivit Comisiei Europene de Călătorii (ETC), o asociație nonprofit, responsabilă pentru promovarea Europei ca destinație de călătorie.
Acest lucru a urmat scăderii interesului pentru locațiile de vacanță din sudul Mediteranei între verile 2022 și 2023, destinații precum Republica Cehă, Bulgaria și Danemarca devenind mai atractive, a declarat ETC pentru CNN.
„Călătorii sunt din ce în ce mai conștienți de evenimentele meteorologice extreme și de impactul lor potențial asupra vacanțelor lor”,
Eduardo Santander, CEO al ETC
Reprezentantul ETC a precizat că, în viitor, acest lucru ar putea determina mai mulți călători să viziteze sudul Europei în timpul primăverii și toamnei târziu, în loc de lunile mai calde de vară.
Pentru moment, Santander a spus că preocupările turiștilor legate de schimbările climatice tind să fie relativ de scurtă durată.
„Călătorii sunt îngrijorați după vară, dar tind să uite de aceste evenimente atunci când își rezervă următoarele vacanțe în primăvară”, a spus el.
Căldura extremă este o consecință a schimbărilor climatice care afectează punctele fierbinți turistice din Europa. Dar mai sunt și altele.
Condițiile mai calde cauzate de schimbările climatice împing populațiile de țânțari care transmit boli în noi zone ale Europei, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). O specie de țânțari care poate răspândi virusurile dengue, chikungunya și Zika, numită Aedes albopictus, este acum stabilită în multe țări europene, inclusiv în Grecia, Italia, Portugalia și Spania, potrivit ECDC.
Schimbările climatice au adus temperaturi record
Temperaturile record de vara trecută pe glob au fost determinate de un amestec de schimbări climatice cauzate de om și de revenirea fenomenului natural El Niño, care aduce temperaturi globale mai calde. Această combinație de fenomene a ridicat temperaturile la niveluri record în anumite părți ale Europei, continentul cu cea mai rapidă încălzire a planetei.
Dar chiar dacă impactul El Niño se reduce, experții spun că tendința pe termen lung de încălzire globală va continua.
„Schimbările climatice înclină șansele în favoarea unor evenimente extreme care să se producă mai frecvent și apoi să devină mai grave”,
Rebecca Carter, director de adaptare și rezistență la climă la World Resources Institute
Ea a adăugat că numărul mare de turiști din unele regiuni ale Europei pune sub presiune autoritățile locale deja presate, care trebuie să jongleze cu nevoia de a-i proteja pe rezidenți de căldură, precum și de a proteja vizitatorii.
Carter a spus că industria călătoriilor trebuie să ia în considerare adaptarea la climă.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!