USR depune amendament la legea Certificatului Verde ca măsură de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu Covid la locul de muncă. Anunțul a fost transmis într-un comunicat de presă, dar a fost făcut public pe pe pagina de Facebook a partidului.
De ce vrea USR adoptarea de urgență a Certificatului Verde
USR cere adoptarea de urgență a legii Certificatului Verde, iar amendamentul pe care îl vor propune în Parlament prevede ca documentul să fie obligatoriu atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei care își desfășoară activitatea în mediul privat. Practic, dacă amendamentul USR va trece și va fi inclus în lege, nici un angajat – fie el la stat sau la privat – nu se va mai putea prezenta la locul de muncă decât dacă este vaccinat, a trecut prin boală sau face dovada testării periodice de două ori pe săptămână.
USR depune amendament la legea Certificatului Verde deoarece doar în acest fel se pot evita îmbolnăvirile cu SARS-CoV-2 la locul de muncă și se previne răspândirea virusului printre persoanele cu care angajații intră în contact.
Ce scrie în comunicatul USR
„USR susține ferm introducerea Certificatului Verde ca măsură de protecție la locul de muncă, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru persoanele cu care aceștia vin în contact. Adoptarea legii Certificatului Verde este o urgență națională, care poate salva mii de vieți. Pentru a ne asigura că legea nu va fi discriminatorie, vom cere în Parlament ca aceasta se aplice pentru toți angajații, indiferent că aceștia lucrează în sistemul public sau cel privat”, scrie în comunicatul transmis de partid.
USR depune amendament la legea Certificatului verde. Care sunt propunerile
- USR propune ca toți angajații de la stat și din mediul privat să dețină un certificat verde la locul de muncă.
- De la intrarea în vigoare a legii, amendamentul propus de USR prevede o perioadă de tranziție de două luni, timp în care angajații se pot vaccina cu prima doză sau cu a doua doza.
- În decursul acestor 60 de zile, testarea regulată anti Covid se va face pe cheltuiala statului român, fiind suportată integral de buget.
- După cele 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare. Cei care nu s-au imunizat vor fi obligați să se testeze pe propria cheltuială.
- În cazul în care un angajat refuză testarea periodică după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.