11.5 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUSR a reclamat la Parchetul European și la Curtea de Conturi achiziția...

USR a reclamat la Parchetul European și la Curtea de Conturi achiziția de mașini a Poliției Române

USR a reclamat la mai multe instituții, inclusiv la Parchetul European și la Curtea de Conturi a României, achiziția de mașini BMW pentru Poliția Română.

Licitația organizată de Poliția Română a fost reclamată la Autoritatea de Management, Curtea de Conturi, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Parchetul European (EPPO). Cele două instituții internaționale menționate, OLAF și EPPO, au fost sesizate întrucât achiziția s-a făcut din fonduri europene.

“Pe de o parte, Autoritatea de Management, care este prima care trebuie să facă activitatea de control. Este încălcată în mod clar directiva europeană, transpusă şi în legislaţia naţională, care spune că nu poţi face specificaţii tehnice pentru a restrânge concurenţa. Şi aici e caz clar de corecţii financiare şi de sesizare a OLAF. Am sesizat şi noi OLAF şi Parchetul European. Este o obligaţie pe care o are Autoritatea de Management: în momentul în care sesizează suspiciuni de fraudă, să sesizeze OLAF şi Parchetul European”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă. Anunțul acestuia a fost făcut miercuri, 28 septembrie 2022.

“E un lucru foarte serios, pentru că este un caiet de sarcini scris ca să se potrivească un singur model de maşină, vândut de prietenul preşedintelui. Sunt fonduri europene la mijloc şi acest furt trebuie anchetat”, a subliniat liderul USR.

Parchetul European este condus de Laura Kovesi, fosta șefă a DNA

Amintim că Parchetul European (EPPO) este condus de procuroarea Laura Codruța Kovesi. Înaintea acestei funcții, Kovesi a fost procuror șef al DNA. Din această perspectivă, Kovesi a cunoscut foarte bine atât legislația din România cât și procedurile din cadrul Poliției Române. EPPO are deja în lucru dosare legate de România.

Primele suspiciuni privind achiziția de automobile destinate Poliției au fost exprimate de Sindicatul Europol. Pentru fiecare mașină, Poliția Română va plăti 32.000 de euro fără TVA. Suspiciunile vin mai ales de la faptul că la licitație s-a prezentat o singură firmă. De altfel, această firmă a și câștigat licitația. Despre conducătorul acestei firme private se afirmă că ar fi prieten cu președintele Iohannis.

La licitația pentru achiziția de mașini s-a prezentat o singură firmă

Poliția Română a confirmat că urmează să cumpere câteva sute de automobile BMW Seria 3.

“În acordul cadru a fost prevăzut un minim de 300 de autospeciale și un maxim de 600, pentru o perioadă de 24 de luni. Astfel, în anul 2022, procedura de achiziție a fost reluată, fiind stabilit ca termen de depunere a ofertelor data de 30 iunie 2022, dată până la care a fost înregistrată o singură ofertă. Procedura de achiziție a fost finalizată la data de 29 iulie 2022, fiind declarată câștigătoare oferta distribuitorului S.C. AUTOMOBILE BAVARIA S.R.L., care a îndeplinit toate condițiile de eligibilitate, tehnice și financiare stabilite prin documentația de atribuire”, a explicat, printr-un comunicat, Poliția Română.

Trei mărci auto, ale căror mașini ar fi corespuns cerințelor Poliției Române, nu au participat la licitație. Aceste trei mărci ar fi fost Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo. Așa s-a ajuns ca unica ofertă să vină de la AUTOMOBILE BAVARIA, care vinde marca BMW.

Urmărește RomâniaLiberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:30

Sătenii mută cadavrele pe măsură ce violența în Papua Noua Guinee crește

Peste două duzini de oameni au fost uciși în luptele tribale din zonele muntoase din nordul insulei Papua Noua Guinee, a anunțat Australian Broadcasting...

Un salon de înfrumusețare și o sală de fitness în municipiul Pașcani

Un subofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), Cătălin Petru Toma, și iubita sa, Cristina Fuioară, agent la Biroul Rutier Pașcani, au fost...

Patronatul Confindustria Romania, focus pe digitalizare, energie, agroindustrie și infrastructură în cadrul Forumului Economic de la Roma

„Colaborarea dintre Italia și România în tranziția digitală reprezintă nu doar o contribuție unilaterală, ci și o oportunitate pentru Italia de a învăța din...
Ultima oră
Pe aceeași temă