9.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE. 35 de oameni au fost salvați și 173 evacuați din calea...

UPDATE. 35 de oameni au fost salvați și 173 evacuați din calea viiturilor

Au fost înregistrate efecte la nivelul a 76 localități din 25 județe (AB, AG, BC, BN, BH, BT, BZ, BV, CS, CL, CJ, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, MS, NT, PH, SB, SV, VS și VN) și municipiul București. În total au fost afectate, de la începutul fenomenelor meteo periculoase până în prezent, 650 case, 348 curți, 27 beciuri/subsoluri, 9 apartamente, 4 clădiri aparținând unor instituții publice și 2 clădiri aparținând unor agenți economici, 7 poduri/podețe, 11 stâlpi de electricitate și 55 de autovehicule. De asemenea 35 de persoane au fost salvate și 173 de persoane au fost evacuate din calea viiturilor în județele AB, BC, BT, IS și PH.

În prezent, sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice în 4 județe (AB, IL, IF și PH).

În urma analizelor efectuate în cadrul ședințelor de urgență conduse de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, pentru buna desfășurare a misiunilor de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice în zonele în care erau emise avertizări de tip pericol imediat, la nivelul MAI s-a dispus creșterea capacității operaționale la  Nivel IV – Alertă Roșie la ISU Alba și păstrarea alertei la Nivel III – Alertă Portocalie pentru ISU Prahova, respectiv Nivelul II – Alertă Albastră la 3 subunități de la ISU Argeș.

De asemenea, s-a dispus executarea unei manevre de forțe și mijloace din județele Brașov, Cluj, Hunedoara, Mureș și Sibiu către județul Alba, constând în deplasarea către zonele afectate a 7 autospeciale de pompieri de mare capacitate, 3 autospeciale SMURD, 4 microbuze și 87 de pompieri.

O situație deosebită s-a înregistrat la nivelul județului Alba, unde din cauza cantităților mari de precipitații căzute într-un interval scurt de timp s-au format scurgeri de pe versanți, fiind grav afectate 4 localități (Pianu, Săliștea, Răchita și Sebeșel). Forțele MAI au intervenit pentru salvarea a 31 de persoane, iar alte 110 s-au autoevacuat temporar.

În județul Prahova continuă căutările minorului dispărut după ce a fost surprins de viitură împreună cu mama și cei trei frați ai săi. Femeia a fost salvată iar ceilalți trei minori au fost găsiți decedați.

Traficul rutier este blocat pe drumul național DN 73D, în județul Argeș și pe 2 drumuri județene (DJ 687D din Hunedoara și DJ 704A din Alba). Blocajele de trafic sunt cauzate de alunecări de teren, respectiv de acumulări de aluviuni.

Rămâne în vigoare informarea emisă de meteorologi privind instabilitate atmosferică manifestată prin averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină, valabilă pentru întreg teritoriul național în intervalul 01.06.2019 ora 10.00 – 04.06.2019 ora 10.00, însă nu mai sunt emise avertizări de tip COD GALBEN sau COD PORTOCALIU.

Din punct de vedere hidrologic este în vigoare avertizarea de COD GALBEN valabil în intervalul 01.06.2019 ora 14.00 – 02.06.2019 ora 24.00 ce vizează scurgeri importante pe versanți, depășiri ale cotelor de atenție pentru râurile din 36 județe (AG, AR, BC, BH, BN, BT, BV, BZ, CJ, CL, CS, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IL, IS, IF,  MM, MS, NT, PH, SB, SJ, SM, SV, TR, TM, TL, VL, VN și VS).

De asemenea, în intervalul 01.06.2019 ora 14.00 – 02.06.2019 ora 14.00, este valabil CODUL PORTOCALIU emis de hidrologi pentru râurile din 16 județe (AG, BC, BN, BT, DB, GL, HR, IL, IS, MM, NT, PH, SM, SV, VS și VN), vizând scurgeri importante pe versanți, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri și depășiri ale cotelor de inundație.

Cele mai citite

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Von der Leyen salută rezistența ucraineană, la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat astăzi "rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean", la sosirea sa la Kiev, la fix doi ani...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă