Candidatul intrat în turul doi la alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, a fost blocat pe TikTok pe unul din conturile de pe rețeaua de socializare.
Măsura luată de reprezentanții rețelei de socializare ar putea avea legătură cu creșterea fulminantă a acestuia și cu încalcarea normelor electorale.
Contul oficial al lui Călin Georgescu de pe TikTok are 260.000 de urmăritori și 3,6 milioane de like-uri. A fost înființat în toamna lui 2022.
Contul oficial se pare că nu a fost încă blocat.
CNA a cerut Comisiei Europene să investigheze platforma Tik Tok
În plus, Consiliului Național al Audiovizualului a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigație împotriva platformei chineze TikTok, pe motiv că „a amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic”.
Și liderul unui grup politic din Parlamentul European a cerut, marți, ca directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, să vină și să dea asigurări că platforma socială nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
„Cu privire la alegerile prezidenţiale din România, este extrem de îngrijorător să vedem un candidat de extremă-dreapta luând un avans surprinzător. Un candidat împotriva NATO, împotriva Occidentului, pro-rus. Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei, suntem martori cum social media, mai ales TikTok, a devenit un câmp de luptă pentru votanţi. Click-uri înaintea conţinutului.
Directorul Tik Tok este chemat în Parlamentul European să dea explicații
Îi cerem directorului general TikTok să vină să ne vorbească şi să ne dea asigurări că platforma sa nu a încălcat în niciun fel Actul privind Serviciile Digitale.
România reprezintă un semnal de alarmă. Radicalizarea şi dezinformarea pot apărea oriunde în Europa şi pot avea consecinţe dăunătoare”, a declarat Valerie Hayer, liderul grupului Renew Europe, marți, în Parlamentul European.
Pe numele Călin Georgescu există, pe rețeaua socială, mai multe conturi. Unele sunt închise, altele funcționează. Momentan, nu se știe foarte clar cine a luat decizia de a le închide.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!